МВР прилага британски опит срещу битовата престъпност

130 хиляди са регистрираните битови престъпления за последната една година. За съжаление обаче техният реален брой е много повече. Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на днешният парламентарен контрол.

Изказването му бе провокирано от запитването на народните представители от левицата Екатерина Заякова и Янаки Стоилов, които поискаха да знаят какви мерки предприема МВР, за да се справи с ненаказаните посегателства над движимата и недвижимата собственост на хората. Стана ясно, че най-засегнати са къщите в покрайнините на градовете, вилните зони и домовете, в които възрастни хора живеят сами.

Вицепремиерът изтъкна, че споделя напълно притесненията на депутатите по тази тема. Това е не само проблем, а и заплаха за националната ни сигурност, констатира той. Йовчев заяви, че МВР е набелязало конкретни мерки за противодействие на битовата престъпност и някои от тях вече се осъществяват.

Стана ясно, че МВР ефективно планира и съсредоточава ресурса си в местата с концентрация на битова престъпност. Създадена е организация за прилагане на интерактивна карта от месец юли тази година, която позволява лесното планиране на полицейските патрули както през деня, така и през нощта. Поетапно се въвежда текущ контрол на автомобилните патрули с джипиес, като се очаква всеки директор на местните структури да прилага тези практики.

Реално ще бъдат увеличени човешките и техническите ресурси, увери Йовчев. Това ще се случи и в по-отдалечените населени места, моделът е приложен успешно в страни като Великобритания, изтъкна той като допълни, че МВР ще разчита и на партньорство с местните частни охранителни фирми.

Станете почитател на Класа