ГЕРБ поиска актуализация на бюджета на Здравната каса

В сферата на здравеопазването се случва нещо скандално. Това обяви на брифинг в НС бившият здравен министър Десислава Атанасова, по повод казаното вчера пред здравната комисия от здравния министър и шефа на НЗОК, че до края на годината всички болници ще работят с лимит от 65% от средствата, които трябва да получат.

С толкова ще бъдат ограничени средствата на всички лечебни заведения, без значение какъв прием имат, обясни Десислава Атанасова. Парите ще стигнат за заплати, осигуровки на работещите в болниците според нея. Едва ли ще стигнат за лекарства. Ако пък парите, които ще се дадат на болниците, отидат за болните, персоналът ще остане без заплати и осигуровки и ще има протести на медиците.

Припомняме, вчера стана ясно, че до 30 септември касата е изплатила 1,233 млрд. лв. за болнична помощ и разполага само с 304 млн. лв. до края на годината.
На 23 септември от резерва на касата са освободени 23 млн. лв. за лечение на онкоболни като така резервът пада на 246 млн. лв.
Както се прогнозира от месеци насам, той няма да бъде достатъчен, за да покрие преразхода на бюджета и дефицитът на касата се очертава около 137 млн. лв.
Необходимите пари за препарати за онкоболни също ще надхвърлят предвиденото с 90 млн лв.
Шефката на Здравната каса Тодорова отчете, че нараства процентът и на неосигурените родилки у нас.

БЛС смята, че ще се върне времето през 1998 , когато пациентите трябвало да си плащат не само престоя, но и консумативи и храна. Десислава Атанасова алармира, че проблемите се задълбочават.
Ако МЗ и управлението не вземат мерки за стабилизиране на системата, здравеопазването ни ще е изправено пред пълна катастрофа. Да се вземат мерки спрямо здравно неосигурените граждани, настоява Десислава Атанасова. Тя иска мерки и здравното обслужване на бежанците, както и мерки за спешната помощ. Ще имаме ли здравеопазване през ноември и декември, попита тя.

Българските граждани ще се лекуват ли или ще умират някъде по улиците, притеснена е още депутатката от ГЕРБ. От опозицията са притеснени, че управляващите бягат от реалните проблеми на хората. Един от изходите от тази ситуация, според Даниела Дариткова, е актуализация на бюджета на НЗОК, което от ГЕРБ ще подкрепят.

130 милиона лева е недостигът в бюджета на касата. Опозицията настоява да се търсят реални решения за здравето на хората и да спре безсмисленото кадруване от настоящите управници. Ще има вот на недоверие за здравеопазването и той ще бъде до края на годината, категорична бе Десислава Атанасова.

Станете почитател на Класа