Обръщат модела на финансиране в здравеопазването

Договорите с лечебните заведения от средата на следващата година ще бъдат сключвани не със Здравната каса, а с частните осигурителни фондове. Това е концепцията за въвеждането на втория стълб в здравното осигуряване, която най-вероятно ще бъде избрана, поясни здравният министър д-р Таня Андреева.

Предвижда се частните фондове да получат 2% от бюджета на Здравната каса, а тя пък от своя страна вече няма да има ангажимента да доплаща на болниците, а ще доплаща на самите фондове. Така според Андреева ще се гарантира защитата на парите на здравноосигурените лица у нас.

Вторият стълб на здравно осигуряване ще бъде въведен до лятото или най-късно до есента на следващата година, поясни д-р Таня Андреева: „Вторият стълб на здравното осигуряване ще работи с поне 2% от ресурса на Здравната каса. Различни варианти в момента обсъждаме, но като че ли към този ще се върви - Здравната каса да бъде в ролята на надзор и на доплащащ дейността, но основно договорите с лечебните заведения ще бъдат сключвани с осигурителните фондове".

Според министъра това е начинът, по който от една страна ще се завишат критериите за това в кои лечебни заведения ще се сключват договори за работа, а от друга ще се защитят правата на пациентите: „Никой няма да си позволи парите на хората да отидат по дяволите. Въпреки това вече се случи с едни 1,4 млрд. лева. Аз продължавам да твърдя, че ако тези пари бяха влезли в системата, днес болниците нямаше да са в това състояние и вторият стълб можеше да бъде реализиран много по-рано като превенция на това, което за съжаление в момента се случва, а именно - фалити на важни болници".

Министърът допълни, че през следващата година се предвижда още заплатите на работещите в психиатричните болници да бъдат увеличени два пъти с по 10%. Така те ще бъдат изравнени със средните заплати на лекарите в страната.

Станете почитател на Класа