Парламентът отложи дебата за освобождаването на Филип Златанов

Парламентът отново отложи освобождаването на шефа на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.
В четвъртък управляващите използваха случая, за да поискат да стане ясно чии са инициалите в тефтерчето и дали те принадлежат на хора от предишната власт. В крайна сметка обаче беше решено точката да не се гледа, защото в пленарната зала не бяха Златанов, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов.
Предложението за отлагане на точката направи Христо Бисеров от ДПС. Обсъжданията ще продължат до явяване на ръководството на ГЕРБ в пленарна зала. Преди това заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова съобщи, че Филип Златанов не присъства в парламента заради ангажимент извън София. „Това е показателно как председател на комисия изпълнява конституционна разпоредба”, добави Манолова.
„Трябва да спрем да гадаем дали Ц.Ц. е Цецка Цачева или дори Цецко Цачев. Има нещо по-сложно - авторът на абревиатурите, те са писани от неговата ръка и той трябва да ги разчлени. Затова аз питам г-н Златанов какво означават тези абревиатури, които още не са разкрити. Аз питам кой е Б.Б. от тефтерчето? Нали е много актуален този въпрос - „Кой?”, заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.
Името на Златанов стана скандално известно „благодарение” на тефтерчето му, в което бяха записани инициали на политици и записки за атаки срещу публични фигури.
Така нареченото „тефтерче на Златанов” стана повод депутати и министри на ГЕРБ, упоменати само с инициалите си в него, да бъдат обвинени в политически натиск за саморазправа. След скандала Златанов сам подаде оставка, а парламентът сформира временна комисия, която да разследва скандала.

Станете почитател на Класа