Категорично: Андреева е против отмяна на забраната за пушене

Аз съм категорично против отмяната на забраната на пушенето. За мен е недопустимо да се пуши на закрити места, където има и непушачи. Накрая може да се окаже, че това е много шум за нищо и искрено се надявам да не се отмени забраната. Това каза пред Нова телевизия в четвъртък министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. И допълни, че в Министерството на здравеопазването има много по-важни проблеми.

„За мен, като лекар, е абсурдна идеята да се спре достъпът до медицинска помощ на хора, които не са плащали здравните вноски”, отговори Андреева на въпрос на водещите дали е възможно да се спре медицинската помощ на неосигурените лица.

На въпрос за бежанците, здравният министър каза: „В България има закони, има международни споразумения и всеки, който е получил статут на бежанец, може да се възползва от медицинска помощ, включително имунизации и лечение. И това се случва с пари от бюджета на здравното министерство. Министърът сподели мнение, че някой се опитва да насажда омраза, когато спекулира с тази тема”.

А на питане какво ще стане, ако Военно-медицинска академия затвори врати за цивилни лица, министърът отговори така: „Вероятността ВМА да затвори врати за цивилни лица е резултат от предишните четири години, когато бе позволено да се роят болници безконтролно. Много болници са пред фалит именно по тази причина”, каза още д-р Андреева.

Таня Андреева не успя да скрие сълзите си след репортаж за 3-годишно дете с тумор на мозъка, на което Фондът за лечение у нас, е отказала финансова помощ. Здравният министър се ангажира напълно с това да след този случай и да се направи опит да се преразгледа този случай и да се осигурят пари на малката Стефи.

Министър Андреева поясни, че шефът на Фонда за лечение е сменен, тъй като имало административни нарушения - бавени са документите на деца с повече от 130 дни, сключвани са граждански договори, служителите са допълнително материално стимулирани.

Станете почитател на Класа