Кънев: Конституционният съд е пробит от мафията

Всеки практикуващ юрист в България знае как се осъществява натискът върху съдиите. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Нова телевизия в коментар на вчерашното решение на Конституционния съд да върне Делян Пеевски в Парламента. "Това става с комбинация от заплахи, включително за медийна разправа. Затова съществуването на медийно-политически империи е много страшно”, посочи Кънев.
С такива конкретни данни не разполагат и в ГЕРБ, добави Красимир Ципов от ГЕРБ. По думите му обаче общественото мнение било подготвено за подобен резултат. "През целите три месеца и половина, докато траеше този процес, имаше сигнали, че ще бъде взето едно такова решение”, отбеляза Ципов.
"Парите на държавните предприятия се изливат в една банка, за да създава тя медии, за да създават те политика – три нелегитимни връзки, три неща, абсолютно забранени в Европа, в един конгломерат”.
Според Радан Кънев членовете на Конституционния съд са били подложени на системен натиск през целия период от време. „Имаше данни през цялото време, че нещо подобно се случва, но не мога да кажа, че имам такава информация”, каза лидерът на ДСБ.
"Нашата позиция е ясна. В момента, в който се е заклел, Делян Пеевски е престанал да бъде депутат”, заяви Радан Кънев.
Според него обаче Конституционният съд е пробит, по начина, по който съдебната система в България е пробита много отдавна. Съдебната система е свърталище на мафиоти от преди 80-те години, добави той. "Въпросът тук е в ясния опит на мафията да пробие КС, а не едно мнозинство да го направи", каза Кънев. Той обясни, че говори за мафия, а не за лоби на едно парламентарно мнозинство, защото “когато държавните пари се изливат в една банка – Корпоративна търговска, за да създава тя медии, а те – политика”. “Много бързо забравихме Венета Марковска. Тя е Делян Пеевски в българското правосъдие", коментира още Кънев.

Станете почитател на Класа