БСП: Социална политика, образование и подкрепа за местната власт

БСП ще настоява за различна философия и подход при формирането на бюджета за следващата година - това заяви лидерът на партията Сергей Станишев по време на заседание на Националния съвет. Основен принцип в новата философия ще бъде извеждането на ясни политически и икономически приоритети, както и амбициозна приходна част, обясни Станишев.

Той посочи трите водещи приоритета, които са очертани в предварителните разговори с правителството.

Първият е социалната ангажираност на правителството. „Чухте вече за редица наши предизборни ангажименти, те бяха обявени публично, които ще залегнат в бюджета за следващата година. От минималната работна заплата, нейното увеличаване, през парите за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, стигайки до мерките за подкрепа на майчинството изобщо до замразяване ръста на пенсионната възраст", каза Станишев.

Вторият водещ приоритет трябва да бъде образованието, защото това е въпрос на бъдещето на държавата ни като цяло, подчерта червеният лидер.

„Трябва да се направи нещо конкретно и да се заложи посоката, която ще промени това печално състояние, защото без добро образование, което е достъпно за всички деца, няма бъдеще за страната", обясни Станишев.

Третият приоритет, по който има разбирането на изпълнителната власт, е приоритетът за по-сериозна подкрепа на местната власт. „Трябва да направим необходимото действително в ограничените възможности, които има правителството, да се направят първи сериозни стъпки именно в различно отношение към местната власт, защото тя е най-близка до хората и наред с това да се работи усилено по ефективна децентрализация, за което също беше поет ангажимент от страна на министър-председателя", заяви Сергей Станишев.

Станете почитател на Класа