Кристалина Георгиева: Това, което виждам тук е като навсякъде

Малко вероятно е бежанците утре да си тръгнат обратно в родината си - затова трябва да им създадем условия сами да се издържат у нас. Това заяви еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева след среща в БЧК с председателя на БЧК Христо Григоров и новия ръководител на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, предаде БГНЕС.
Кристалина Георгиева благодари на БЧК за помощта досега за преодоляване на бежанската криза у нас, за това, което прави и ще съдейства и за в бъдеще и поясни, че проблемът е нов за нас. Тя говори също, че живее с тази криза през последните години и заяви, че има и морална отговорност към своята страна. Георгиева е тук и, за да сподели своя опит с българските власти, призна самата тя. Прогнозите са за 11 000 души бежанци в България, а може да са и повече, каза еврокомисарят. Моите впечатления са такива, че това, което виждам тук е като навсякъде, продължи тя. Бежанците са предимно жени и деца, над 50% от тях са деца, подчерта Георгиева. Хората бягат, за да спасят децата си. В Ливан бежанците са 770 000 души, но не затварят границата си, подчерта тя. Има сред тях вече дечица…все едно гледате картинки от Африка по време на големите суши. Ние/ЕК - бел. ред./ можем максимум да помогне на 3-3.5 млн. души. Първо от ЕС помагаме на сирийците в Сирия, защото колкото повече помагаме толкова повече те не тръгват извън страната. Второ, помагаме на съседните страни, в които прииждат бежанците от Сирия. Но тази война и утре да свърши вече е нанесла такива отрицателни последици, че вече ще чувстваме ефектите й години наред, каза още Георгиева.

Какво може да направи ЕК, за да помогне на България?

Първо, грижата за бежанците е грижа на страните, подписали конвенцията за бежанците, напомни Кристалина Георгиева. Тази година страната ни е получила от ЕК 15 млн. евро, част от които - за бежанците. С комисар Сесилия Малстрьом сме говорили за допълнителни средства за България, вече работим по апликация за догодина и за следващата, с цел да се увеличи локацията за страната ни. Аз отговарям за системата за гражданската защита на Европа, в случай ние можем да я активираме и да доставим палатки, медицински пакети и др., т.е. всичко от резерва, който всяка страна държи на своя територия, посочи Георгиева. Солидарността е двупосочна, разбирам, че в този момент се нуждаем от помощ и в ЕК ще помислим за това, има и кохезионни фондове, които могат да се използват за регионите, където са настанени бежанците, уточни еврокомисарят. Не е достатъчно да помагаме на бежанците, а и на местните общности, добави тя.

В ЕС имаме три инструмента за помощ - първият е в технически план, вторият - предоставяме финансова помощ за приемане и регистрация на бежанци, за интегрирането им, финансова помощ тези хора да се върнат в страната си, когато условията позволяват. За следващите 7 г. са заложени 6 млрд. евро, които вече са разписани по страни за прогнозираните бройки бежанци.

За настаняването в други страни на бежанците - винаги големите градове са по-привлекателни за тях, коментира еврокомисарят. Това не е лошо обезателно, стига да има построена правилна политика към тях. Трябва да се помисли как бежанците да подпомагат местната икономика - аз сега си мисля за нашите обезлюдени села, посочи Кристалина Георгиева. Тези хора могат да бъдат полезни на икономиката ни, децата им да се учат в български училища, да учат български език и да се интегрират, убедена е тя.

В случай на реална висока заплаха, на която и да е страна на ЕС затварянето на границата не може да се изключва, но ние не виждаме такава заплаха, отговори Георгиева на въпрос на сирийски журналист. Но това е скъпо и на нас ни е по-евтино да се погрижим за тях, отколкото да затваряме граници, добави тя. Не виждам риск за Европа, виждам риск от преекспониране на проблема, е нейното мнение.

На въпрос защо Гърция е получила 200 млн. евро по това перо, а България - едва 2.6 млн. евро еврокомисарят обясни, че разчетите са правени при стари прогнозни данни. И заяви шеговито - "Брюксел дава, но в кошара не вкарва".

БЧК направи апел към българския народ, открит е SMS номер, до момента имаме събрани 22 000 лв., по банковата сметка има към 35 000 лв., уведоми генералният директор на БЧК Христо Григоров. Помолихме централата ни в Женева да помогне, получи се реакция и на базата на доклад получихме 182 хил. швейцарски франка, продължи той. В непрекъснат контакт сме с Агенцията за бежанци - предоставихме храна, одеяла и най-необходимото за майките и децата в бежанските лагери. Отпуснахме и комплекти допълнително за 1000 човека, в тях има всичко необходимо. БЧК по този начин подпомага и работата на държавните институции, лаконичен бе Григоров. 

Станете почитател на Класа