Светлозар Костов обмисля оттегляне от поста

Ръководителят на Специализираната прокуратура Светлозар Костов обмисля дали да не се оттегли от поста си. Костов коментира пред журналисти обстоятелството, че нито един от членовете на Висшия съдебен съвет не подкрепи днес кандидатурата му за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, съобщи БТА.

Работата на Костов като началник на спецпрокуратурата бе и разкритикувана от членове на ВСС, които посочиха, че въпреки високите очаквания, прокуратурата не е постигнала успехи.

Пред журналисти Светлозар Костов сравни заседанието на съвета със заглавието на книгата на Габриел Гарсия Маркес "Хроника на една предизвестена смърт". "Нещата, които се случват около Специализираната прокуратура и около мен от март насам водиха до тук", посочи Костов.

Той добави, че през периода в прокуратурата са били направени три ревизии, а срещу него са били подадени пет сигнала. "Аз постоянно трябваше да се обяснявам какъв съм и какъв не съм", заяви Костов и посочи, че си е задавал въпросите дали това отношение не е свързано с работата му по делото "Октопод" и дали не е резултат от променената конюнктура в държавата.

По думите му последната "капка" е била вчера, когато е установил, че в материалите на Съвета, липсва писмо от неправителствена организация, подписано в негова подкрепа. "Сигналите по делото "Октопод" са заведени, проверени и предоставени на съвета, те не са един или два. Но когато се появиха хора, които са написали една добра дума за прокурор Костов, този материал го няма", заяви обвинителят.

Той отказа да отговори колко време ще му трябва да реши дали да се оттегли като председател на Специализираната прокуратура, но посочи, че семейството му не трябва да страда заради "конюнктурата в тази държава".

Станете почитател на Класа