ГЕРБ увеличавали заплатите на висшите служители

Да се въведе промяна в изплащането на допълнителни възнаграждения на чиновниците, така че те да се определят въз основа на принципни правила, предлага депутатът от БСП Петър Мутафчиев. 

Данните на Мутафчиев сочат, че ГЕРБ са увеличавали заплатите на висши чиновници по време на мандата си, като в същото време политическата им заявка беше, че вдигането на възнагражденията се замразява.

Към 1 юли 2012 г. средната месечна заплата на реално заетите служители във всички министерства, с изключение на МВР и администрацията на МС, е 1044.20 лв. Към 1 септември тя вече е достигнала 1181. 72 лв., което е увеличение с 13%, каза Мутафчиев.

Най-голямо увеличение – с 50%, има в здравното министерство, където средната работна заплата от 925 лв. е 1389 лв. В министерството на Дянков средната заплата е скочила с 20%, а в социалното – със 17.24%.

По същия начин, вместо да се съкращават, щатовете се раздували. Този извод направи Мутафчиев, който посочи, че принципът на заплащане трябва да бъде променен, без заплатите да се намаляват. При реформата на Дянков ДМС-та бяха вкарани в размера на заплатите, но сега се оказва, че въпреки това са се получавали и допълнителни пари от висши чиновници и е имало вдигане на доходите предизборно.

Единият начин да се сложи край на това е да се съкратят незаетите щатове, които често служат на министерствата за оправдание да поискат повече бюджет, след което парите се преразпределят между работещите.

Другият начин е правителството да вземе решение, че бонуси ще се дават по ясна система от критерии, коментира в парламента Мутафчиев. Той посочи, че според анализите, изискани от социалистите, бонуси са получавали чиновници за участие в комисия, в която са членове. Според него това не е редно и би следвало да се прекрати и допълнителни пари да се вземат, само ако са привлечени като външни експерти.

Петър Мутафчиев и Георги Свиленски са изискали справки от всички министерства по длъжности кой какви пари е получавал през мандата на ГЕРБ. Целта е да се направи точната сметка преди гласуването на новия бюджет, който ще иска всяко министерство.

Когато не се увеличават доходите на българските граждани, някои чиновници са ползвали вратички за вземане на по-високи доходи, възмути се депутатът, като посочи, че това не се е отнасяло за полицаи, пожарникари и учители, както и за работниците в държавните предприятия, където 4 г. възнагражденията бяха замразени.

Мутафчиев даде за пример като най-драстични увеличенията в главна дирекция "Въздухоплаване", където заплатите нараснали със 153%. Сериозно увеличение е имало при ГЕРБ и на възнагражденията в Комисията за защита на конкуренцията - с цели 103%,

а в си вдигнали заплатите на всички със 153%, разкри бившият транспортен министър, а в комисията на Филип Тефтерчето - КПУКИ, заплатите скочили с 32,54%.

Сред Агенциите първенци по нарастване на заплатата палмата на първенството държи тази по кадастъра, където са се разписвали срещу по-високи възнаграждения с 67,17%, Агенцията по трансплантациите - с 47,77% и Агенцията за държавна финансова инспекция - с 45, 47.

Над 40 на сто са вдигнати при ГЕРБ заплатите в ИА "Морска администрация" и Изпълнителната агенция по лекарствата.


Станете почитател на Класа