Дойче веле: Има недоразумение, което ще изчистим с диалог

Като представители на работодателя, не мога да назова подробности, но с Иван Бедров и Еми Барух е разговаряно и нашата информация за това не бе подробна - с диалог ще изчистим недоразумението. Това заяви Кристиан Грамш, директор Мултимедия-Региони на "Дойче веле", базирана в Германия, по повод освобождаването от задължения към българската редакция на сътрудниците - журналистите Еми Барух и Иван Бедров, информира агенция БГНЕС.

Дойдохме тук, за да изчистим едно недоразумение чрез диалог, което възникна в редакцията на "Дойче Веле" в България. Програмите ни на български език са информации от Германия и са адресирани до българската публика, каза Грамш. Тази задача изпълняваме чрез екип български журналисти в Германия и други техни колеги там и тук, в страната ви. Всичките сътрудници на Дойче Веле - между 2500-3000 души се ползват от защитата на медията и се предпазват по всякакъв начин от натиск. От 60 г. ние се гордеем, че работим като независима медия и ще се борим да не бъдат поставяни под натиск или влияние, допълни Грамш.

Предпоставката за това доверие е наличието на определени журналистически правила, договорени с всички автори, които работят за нас, посочи той. Това са правила, валидни за цял свят - за правенето на разлика между информация, мнение и коментар, честно излагане на фактологията с доказване на твърденията, за набавяне на най-малко два независими източника за дадена информация, с даване на право на мнение на засегнатите и др. Основната ни законодателна база е германското законодателство, което дава право на всеки засегнат да се обърне към нас и да изрази своята гледна точка. Централна наша цел е всички наши програми да бъдат балансирани и обективни, поясни Грамш.

Съжаляваме, че поводът за това недоразумение дойде от критики към позицията на "Дойче веле" по един определен случай. Ние си позволихме да действаме като на първо време разговаряхме и освободихме от преки задължения хората, писали коментара, както и потърсихме отговорност от други наши служители, съпричастни към него. Разговорите, които проведохме с колегите от българската редакция гарантира качеството на журналистическите материали за в бъдеще. И занапред Дойче Веле е в състояние да предложи журналистически продукти, които предполагат независимост на нашата медия, плурализъм и обмен на различни мнения, подчерта Грамш.

Всички информации и коментари по дадена тема трябва да отразяват различните гледни точки, каза Верица Спасовска, директор в Дойче Веле за Централна и Югоизточна Европа в отговор на въпрос.



(БГНЕС)

Станете почитател на Класа