Местан: До евроизборите не се очакват персонални промени в кабинета

Не е обсъден вариант за втори кабинет в рамките на това Народно събрание. До изборите за Европейски парламент не биха могли да се очакват персонални промени в кабинета, заяви председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция във вторник, цитиран от БГНЕС.

Не ние решаваме кой да бъде в парламента, решава го суверенът, може и занапред пак да бъдем изправени пред още по-сложен политически ребус след следващите избори, когато и да са те. Не може да изтощаваме избирателите докато се стигне до еднозначно мнозинство, може би еднопартийно. Няма еднопартийни настроения в българското общество и трябва да се научим да решаваме тези сложни задачи, което означава да възпитаме в себе си една друга култура, да бъдем градивни, когато сме в опозиция, каза още Местан днес.

ГЕРБ стават все по-неадекватни. Няма по-неадекватно предложение от това да се иска освобождаването на Михаил Миков от председателския пост на Народното събрание, няма никакво основание за това, коментира още Местан. Според него фактът, че Миков обяви започването на заседанието на Народното събрание в четвъртък, не може да бъде причина за искане на оставката му. Цяла България видя, че физическите тела на цялата парламентарна група на ГЕРБ бяха в залата, коментира председателят на ДПС.

"ГЕРБ неистово търсят основание да се върнат в играта. За съжаление тенденцията за спад на доверие към бившите управляващи е трайна и необратима, предизвикателството пред ГЕРБ е дали може да забави темповете на загуба на доверие. С тези истерични парламентарни прояви, това по-скоро няма да се случи", каза още председателят на Движението за права и свободи.

Местан съобщи, че парламентарната група на ДПС ще отхвърли тази седмица вотът на недоверие. Гласуването на вота ще се състои в утрешния ден. През тази седмица в парламентарните комисии ще бъдат поканени и ресорните министри за блиц контрол.

Лидерът на ДПС коментира и резултатите от частичните местни избори, проведени в някои населени места миналата неделя. "ГЕРБ загубиха катастрофално изборите в Гърмен. ДПС спечели изборите в Гърмен не със 67 % на 33 %, а с 69,85 % на 30,15 %. Резултатът в Гърмен показа, че в Родопския масив ГЕРБ разчиташе не на политиките си, защото нищо не направи за Родопа планина и за планинските райони в страната, ГЕРБ разчиташе единствено на властовите си ресурси там. Точно Борисов и Цветанов нямат право да говорят за страх в Родопите. Там има един единствен страх. Това е страхът ГЕРБ да не се върне на власт", заяви Местан.

"В село Шишманово, община Харманли за ГЕРБ са гласували 5, а за кандидата на ДПС – 222. Когато ГЕРБ не може да разчита на силовите ресурси на държавната власт, когато вотът се провежда в равноправни условия, тази политическа сила ще намери реално полагащото й се място в политическото пространство", добави той.

Според Местан няма пряка връзка между това, че БСП спечели изборите в Белене и въпроса за изграждането на втората атомна електроцентрала. "Ние оставаме резервирани за проекта "Белене", ДПС остава на позиция "против" изграждането на АЕЦ "Белене" и понеже управлението на страната не стъпва на коалиционно споразумение, няма никаква драма двете партии, подкрепящи кабинета да останат на различни позиции", заяви Местан.

Станете почитател на Класа