Вигенин: Очакваме увеличение на парите за България по линия на бежанците

Във втория ден от работното си посещение в Брюксел министърът на външните работи Кристиан Вигенин разговаря с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок, съобщиха от МВнР.

По време на срещата, министър Вигенин запозна председателя на Комисията на ЕП по външни работи Елмар Брок с извънредната ситуация, създадена от прогресивно нарастващия натиск от бежанци, търсещи убежище в България.

Българският външен министър заяви, че България гледа сериозно на своите отговорности като държава от близкия на конфликта регион.

Същевременно, поради постоянно нарастващия към страната ни бежански поток, се налага да търсим възможности за получаване на международна подкрепа - експертна и финансова.

Кристиан Вигенин изрази надежда за бързо намиране на изход от кризата в Сирия, което на този етап започва да изглежда все по-реалистично.

"Очакваме да бъде договорено увеличаване на средствата, определени за България по линия на европейски фонд "Убежище и миграция" за периода 2014-2020 г., с оглед на рязката промяна на ситуацията с бежанците в страната", подчерта Вигенин.

Други основни теми от разговора на министърa с Елмар Брок бяха Източното партньорство на ЕС и политиката на съседство.

"Бъдещото развитие на регионалното сътрудничество следва да се запази в рамките на вече утвърдените формати, на принципа за активно участие на всички държави от региона", подчерта българският външен министър.

Министър Вигенин подчерта значението на Източното партньорство на ЕС и акцентира върху необходимостта от приемане на подходящо решение за подписване на споразумението с Украйна, както и с останалите партньори, които имат желание и готовност за това, в контекста на предстоящата през ноември среща на високо равнище във Вилнюс.

Елмар Брок подчерта необходимостта от активни действия от страна на ЕС за укрепване на сътрудничеството с държавите от Източното партньорство и подкрепа за демократичните реформи в тези страни, които са били изложени на ескалиращ натиск от страна на Русия.

Станете почитател на Класа