Борис Попиванов, политолог: Без ГЕРБ парламентът трудно може да работи

Г-н Попиванов, станахме свидетели на сериозни скандали в парламента и поведение, каквото не сме наблюдавали досега. Каква прогноза можете да направите за развитието на политическите процеси?

Когато има криза, тя не може да избегне партиите. Независимо на какъв принцип са създавани. Като започнем от ГЕРБ, за която проф. Ивайло Дичев каза, че вече имаме втора антисистемна партия в парламента след “Атака”. Имаме парламент, в който половината от депутатите са излъчени от антисистемни партии, които отхвърлят механизма изобщо на парламента като механизъм за правене на политики, а го възприемат като продължение на уличния натиск и нищо повече от това. Разбира се, Волен Сидеров има много по-малък ресурс и не е успял в това действие, както Бойко Борисов. В предишния парламент Сидеров излизаше на улицата и правеше палатков лагер пред президентството. Но това не довеждаше до нищо и той разбираше, че и без него Народното събрание може да работи. Въпросът е, че без ГЕРБ парламентът много трудно може да работи. Защото повече от милион граждани са гласували за нея да представлява техните интереси.

Допускате ли, че ГЕРБ могат отново да напуснат парламента?

За всяка друга партия бихме казали “втори път не могат да го направят, защото ще станат смешни и това е вече изигран ход”. Но в сегашната ситуация за ГЕРБ това не важи. Ако друга партия приложи подобна тактика, това би било удар срещу нея. Когато ГЕРБ го прави, идеята е да загубят всички. Колкото пъти излиза от парламента, от залата и обявява вотове и отсъства на тях, толкова повече се делегитимира самият парламент. Преди Бойко Борисов беше център нападател в тази политика, сега и основните фигури в нея се включиха в това говорене. Заедно с това, с влизането на Бойко Борисов в политиката една от причините за успеха му беше ясното и просто говорене срещу витиеватия, сложен и нормативно тежък стил на българските политици. От самото начало той възприе стил, в който персонализира всичко в политиката и всичко извън терена на собствената му партия. Този стил внушава на българските граждани, че това нещо, което ви се струва лицемерие и инструмент за манипулация и лъжа, говоренето в процедури, е излишно. Абсолютно не е случайно, че ГЕРБ внесе отново вот на недоверие по същата тема, за инвестиционното проектиране. Защото нямат право да го внасят в рамките на шест месеца след първия. Те го знаят прекрасно и ако БСП направят това, ще станат за смях на всички медии, че не са чели Конституцията. И когато се каже, че това наистина е недопустимо, ГЕРБ ще отговори, че с процедурни хватки се опитват да ги спрат...За да внушат допълнително, че процедурата е излишна и парламентът не може да работи. Те не правят друга политика, освен антиинституционална, и сами си създават събитията.

Докога депутатите от ГЕРБ ще играят тази игра, там има и хора, които могат и искат да работят?

Интересно ми е черната кутия, наречена ГЕРБ, ще бъде ли единно и хомогенно тяло, както сме свикнали да я мислим. До 2008 г. така възприемахме ДПС. Със самоубийството на Ахмед Емин видяхме, че в ДПС има подводни течения, че не е единна партия и това стана безспорен факт и с отделянето на Касим Дал в друга партия. Ще се убедим, че и при ГЕРБ става дума за същото, което не се виждаше до този момент, заради информационното затъмнение около нея. Затова и ГЕРБ иска толкова бързо властта, за да не се разпадне междувременно. И не толкова парламентарната й група, а клиентелата по места. Тя е там само заради власт. И ако не видят, че властта отново наближава към ГЕРБ, ще се ориентират към други патрони. Със затихването на протеста настана точно такъв риск, клиентелата да си помисли, че с връщането си в парламента ГЕРБ започва да играе на чужд терен, на терена на демокрацията. Че е непознат терен го видяхме още на първото заседание, когато Бойко Борисов имаше проблем дори с това да си сложи депутатската карта на трибуната. Събитията около вота на недоверие са очевидно такива, които ще се случват ежеседмично и които ще трябва да внушават и на хората, но и на клиентелата на ГЕРБ, че това правителство и парламентът не работят. И че всеки момент могат да си отидат. Това послание е важно за целостта на ГЕРБ. Ние по стар навик, като видим появата на нова партия, говорим за разцепление на партията-майка. Но аз не знам до каква степен БАСТА е реално разцепление на ГЕРБ.

Станете почитател на Класа