Коледна добавка до 50 лева обмисля Адемов

Обмисля се вариант близо 800 хил. пенсионери с пенсии до 200 лв. да получат коледна добавка до 50 лв., съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който участва в честване по повод днешния Международен ден на възрастните хора.
„Знам, че този въпрос вълнува българските пенсионери, защото коледната добавка в продължение на четири години не съществуваше като част от българската действителност и затова правителството се готви да подпомогне хората с най-ниски пенсии“, посочи социалният министър. Той посочи, че сумата, която ще се търси за добавките, е между 35 и 40 млн. лв.
По думите на социалния министър два са вариантите за определяне размера на коледната добавка. Единият е диференциран подход, а другият - всички да получат по 50 лв.
Всичко зависи от възможностите, които се очертават в края на бюджетната година, като яснота ще има след приключване на отчета за приходите на бюджета в края на ноември, обясни социалният министър. Той добави още, че с колко процента ще се индексират пенсиите по "швейцарското правило" догодина, ще стане ясно към февруари 2014 г., когато ще има окончателни данни какъв е процентът на инфлация.

Станете почитател на Класа