ДСБ: Реформаторският блок да прерасне в "траен политически съюз"

Преговорната група на ДСБ в Реформаторския блок е получила мандат от националното ръководство на партията да работи за прерастването на блока в траен политически съюз, който да се явява заедно на различни видове избори, включително за европейски парламент през май 2014 г.

Причината е "високата степен на готовност и консолидация около основните политически послания в сферата на икономиката и правосъдието", както и напредналото формиране на съвместни регионални структури на блока - т.нар. регионални граждански съвети. Това обяви на пресконференция зам.-председателят на ДСБ Петър Москов. И съобщи, че до края на седмицата блокът най-вероятно ще представи идеите си за необходимите мерки в икономиката, а до края на другата - в правосъдието.

От "Движение България на гражданите" също изявиха готовност за общи действия за бъдещи избори. На националното събрание на партията преди седмица беше приета резолюция, с която ръководството беше упълномощено да работи за съвместни действия с партии от блока, включително коалиция за евроизборите и за евентуални предсрочни парламентарни избори.

Народна партия "Свобода и достойнство" мисли в същата посока, коментира пред "Дневник" председателят на партията Корман Исмаилов. Той изрази надежда, че блокът ще прерасне в единна широка коалиция, и посочи, че все още няма решение на координационния съвет, но във формацията идеята среща подкрепа.

"За мен този дебат дори е закъснял", заяви лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов. По думите му въпросът е по-скоро дали съюзът ще се ограничи до коалиция, или ще прерасне в траен единен политически субект, обединен и около общи структури. "Синьо единство" има ясна политическа цел от създаването си и тя е консолидация на дясното. Тя обаче минава през ясно структуриране на десницата и през изграждането на единен образ", добави Панчугов. "Вече направихме серия предложения именно в тази посока - единни регионални структури на блока, ротационно председателство. Ще продължаваме да говорим за това", завърши той.

Съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов посочи, че общата платформа за демафиотизация, около която са събрани партиите от Реформаторския блок, по същество е именно политически съюз. "Самата идея да се разработи такава платформа е заявка за дългосрочно обвързване", добави той. Не е задължително обаче съюзът да се явява заедно на избори. Засега "Зелените", които са членове на "Европейските зелени", може би ще излязат независимо от блока на вота за европарламент. За други избори е рано да се говори, тъй като такива не се очертават скоро, посочи Сандов. И добави, че формациите в блока лесно са достигнали до единодушие по необходимите за страната икономически мерки и предложения за реформа в съдебната система, които предстои да бъдат представени.

Идеята за траен съюз коментира в интервю за "Дневник" преди седмица лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той посочи като основна пречка липсата на нормативна рамка в българското законодателство, която да позволи на партиите да се обвържат формално и така да поемат ясен дългосрочен ангажимент.

Станете почитател на Класа