ДПС печели изборите за кмет в Гърмен

Кандидатът на ДПС, подкрепен от БСП и ВМРО Минка Капитанова спечели изборите за кмет на Гърмен, Гоцеделчевско, област Благоевград. 

Тя получи подкрепата на 5199 души, или 67% от гласувалите. 33% подкрепа (2245 гласа) събра кандидатът на ГЕРБ Верхад Ислямов, предаде БГНЕС. 

Преброяването приключи в 05,15 ч. сутринта. 290 с а недействителните гласове.

12 359 са били общо имащите право на глас, а избирателната активност е била 62,66%.

Изборите се наложиха, след като управлявалият общината в продължение на 14 години Ахмед Башев беше избран за депутат от ДПС в 42-то Народно събрание.

Кандидатът на ГЕРБ Станислава Алексиева е новият кмет на Трън, съобщиха от ОИК. За нея са гласували 1310 избиратели в общината. Действителните бюлетини са 2 355, недействителни са 94. 

Правото си на вот са упражнили 64,35 на сто от гласоподавателите. 

След Алексиева с 639 гласа се нарежда претендентът на местната коалиция БСП-ЗНС Георги Миленков, следван от избраника на "Нова алтернатива" Николай Георгиев, който е получил доверието на 200 души. Равен брой гласове - по 77 имат претендентите от партия "Българска социалдемокрация" Симона Минева и ВМРО-БНД Виктор Витомиров. На последно място с 52 гласа остава кандидът на СДС Николайчо Панов. 

Станислава Алексиева досега беше секретар на община Трън. Тя е на 33 години, завършила е специалност "География" в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград, а сега прави магистратура по специалността "Административни практики" в СУ " Св. Климент Охридски". 

Работила е като санитарка, педагогически възпитател, секретар на Общинския съвет в Трън, от две години е титуляр на длъжността секретар на общината. 

Тя е ръководила много от европейските проекти, осъществени от община Трън. Станислава Алексиева е член на ГЕРБ от 2008 г.

Кандидатът на ДПС Сенан Кадир спечели убедително изборите за кмет на село Шишманово, община Харманли. Пред урните са се явили 234 от общо 450 избиратели в селото. За Кадир са гласували 222 души. Неговият опонент - Христо Димитров, издигнат от ГЕРБ, е получил 5 гласа. Седем от бюлетините са били невалидни.

Веднага след закриването на изборния ден се знаеше, че кандидатите на ГЕРБ и „Нова алтернатива” отиват на балотаж в пловдивското село Царимир. За кандидата на ГЕРБ Христо Габеров са гласували 285 души, за кандидата на "Нова алтернатива" Георги Механджийски - 154.

ГЕРБ и БСП отиват на балотаж в девинското село Селча. За кандидата на ГЕРБ Али Парпулев са гласували 120 души, за кандидата на БСП Венелин Иванов - 125 души.

Янко Богданов от Инициативен комитет, носещ неговото име, спечели изборите в село Хлябово, община Тополовград. За него са гласували 190 души, а за кандидата на ГЕРБ Щерьо Стоянов - 170 души.

Кандидатът на БСП Момчил Спасов е избран за кмет на община Белене, съобщават от ОИК. За него са гласували 2276 избиратели от общо 9220 имащи право на глас.

За поста се състезаваха четирима кандидати. Втори по резултат е Милен Дулев от местна коалиция "Бъдеще за община Белене", който събра 1290 гласа. Трети е Емил Михайлов, издигнат от местна коалиция "Демократи и земеделци за Белене". Най-малко гласове - 148, е събрала Милена Мънева от политическа партия "Нова алтернатива". 

Избирателната активност е била 49,17%. 

Изборите в Белене бяха насрочени, след като Петър Дулев, дългогодишен кмет на града беше избран за депутат в 42-то Народно събрание. На негово място временно изпълняващ длъжността до сега беше заместникът му - избраният сега Момчил Спасов.

Станете почитател на Класа