Илия Илиев: Сирийците бъркат в нашето канче

„Ние сме българи. Какво правим за ромите. В Сирия войната се отлага, а ние ще правим училища за бежанците от там. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова ще им търсим работа. Нека си го кажем направо: бежанците от Сирия бъркат в нашето канче”. Това заяви лидерът на ДРОМ Илия Илиев на пресконференция в София прес днес.
Повод за реакцията на ДРОМ са острите изказвания от страна на високо поставени политици от Франция, Германия и Холандия, според които България и Румъния трябва не трябва да се присъединяват към Шенген от 1 януари, 2014 година, тъй като ромите на двете държави не могат да се интегрират в ЕС и създават предпоставки за престъпност.
Илия Илиев цитира и тревожното мнение на Националния здравен консултант д-р Ангел Кунчев, според когото е необходимо България да отдели средства за ваксини срещу заразни болести за сирийските бежанци, тъй като здравната им система е на ниско ниво.
„В страните от ЕС има около 2 млн. румънци, българите са от порядъка на 700 000 до 1 млн.”, каза още Илиев. И уточни, че страната ни има шанс да се справи с интеграцията на ромския етнос, за да бъде убедена Европа, че сме готови за Шенгенското пространство. „Турция не иска бежанци от Сирия, при положение че са близки държави в традициите си. А ние, най-бедната страна в ЕС, им предоставяме убежище. Ами дайте да им купим по един мерцедес и по един мезонет, да им покажем колко е хубаво у нас”, добави лидерът на ДРОМ.
И допълни, че партията му предприема инициативи за срещи с парламентарни, извън парламентарни партии и неправителствени организации във връзка с належащата интеграция на ромите.
Така ще покажем, че някои европейски лидери не трябва да ни слагат по-един знаменател с Румъния, уточни Илиев.
„Ще предложим редица законодателни инициативи, сред които данъчни облекчения за работодатели, които наемат роми поне за период от една година”, разкри лидерът на ДРОМ част от плана на партията си.
Според него Европа отпуска достатъчно пари за интеграцията на ромите, но при предишното правителство тези средства са били еднолично под контрола на вицепремиера Цветан Цветанов и близки до него кръгове.
Илиев разкритикува и еврокомисар Кристалина Георгиева, която наскоро обяви, че за бежанците можем да кандидатстваме за средства от ЕК, но като страна членка на ЕС , можем да пренасочваме средства от еврофондовете. И по точно от социалния – за безработните и от фонда за селските райони.
В интерес на държавата ни е да интегрираме ромите, а не да пилеем средства по бежанци от Сирия, които са дошли у нас с неясни цели, коментира още Илиев, припомняйки становището на Съвета за Сигурност на ООН за мирно решение на конфликта.

Станете почитател на Класа