Найденов не изключва затварянето на българо-турската граница

Не изключваме затварянето на българо-турската граница, но това е крайно средство, към което можем да прибегнем. Това заяви в интервю за БНРАнгел Найденов, министър на отбраната.
И обясни: „Има различни технически способи, включително и чисто механично изграждане на заграждения. Но към това можем да прибегнем едва като крайна мярка.”
„Можем да връщаме бежанците на турска територия, защото е ясно, следи се, вижда се влизането на бежанците на българска територия. Но трябва да си даваме сметка и за драмата на хората, които се озовават на българската граница, които търсят подслон, убежище или разглеждат България като транзитна територия за тяхното пътуване към конкретна страна”, обясни още министърът на отбраната.

Брюксел трябва да помогне на България да се справи с бежанския поток с технически и финансови средства, настоя Найденов.

На срещата между българският вътрешен министър Цветлин Йовчев и еврокомисаря Сесилия Малмстрьом в Брюксел преди седмица обаче стана ясно, че България трябва сама да решава проблема си с бежанците, а ако получи някаква помощ, тя ще бъде техническа, не финансова.

Преди повече от седмица Найденов обяви, че неговото министерство е готово да предостави сгради, които вече не ползва, за настаняване на бежанци. Ремонтът на бившите казарми обаче щял да струва около 10 млн. лв.

„На критичната граница сме за 5000 бежанци и при всички случаи трябва да търсим намесата на европейските институции. Към момента бежанците у нас са в порядъка на 4200 души”, посочи министърът на отбраната. Той допълни, че има втора граница от порядъка на 7500 души, определена от гледна точка на здравно обслужване и епидемиологична обстановка е граница.

 


Станете почитател на Класа