Първанов с дебат за България

Кои са актуалните проблеми на обществено-политическото развитие на България ще дискутират участници в дебат, организиран от президента Георги Първанов. Инициативата е част от идеята на Първанов да създаде мрежа от дискусионни клубове.

Има дефицит на идеи и личности, както от ляво, така и от дясно, смята Георги Първанов. Според него в България ще има добро управление, когато най-добрите, най-силните управление поемат ръководството на страната.

Дискусиите ще мотивират доказали се хора.

Днешната дискусия ще се проведе в София и ще премине под мотото „Български дебати: За националния успех". Инициативата вероятно ще се разрасне и в другите градове на страната.

Заедно с началото на проекта, Георги Първанов възобнови и критиките към настоящото ръководство на БСП. Президентът неведнъж посочи, че проектът няма да прерасне в партия, няма лични амбиции за председател на БСП, но има един човек, който от години я държи като заложник.

Искам да възразя срещу опита да се постави под негативен знаменател всичко от времето на Прехода, каза Първанов при откриването на инициирана от него дискусия. Той припомни като положителна стъпка договорът с Европейския съюз. „Договорът е най-доброто нещо, което България е постигала в отношенията с Европа, защото обикновено някой друг е решавал съдбата ни, без дори да ни покани на масата на преговорите”, коментира Първанов.
„Когато чертаехме стратегията на България заедно с г-н Калфин, проф. Борисов, много хора от академичните среди, местната власт, ние записахме, че можем да си поставим цел към 2020 година да стигнем средното ниво на страните-членки на ЕС. Дали трябва да коригираме тази цел, в каква посока?”, коментира Първанов и подчерта, че темата за целеполагането е много ключова. „Стратегическата мисъл и политика изисква лидерство, лидерство, каквото днес не виждам. Ние виждаме целеполагане в рамките на 100 дни. Прочетох един документ, не лош документ – „100 мерки за 100 дни”. 100 мерки, а къде е политиката, къде е визията, къде е стратегията? Не лоши мерки, но къде е това, което обвързва? Кога ще дигнем хоризонтът отвъд 100 дни, отвъд 4-те години на мандата?”, коментира Първанов. „Слушах внимателно дискусията на президента Росен Плевнелиев. Ако ние смятаме, че до 2020 г. ще имаме пет правителства, къде отиваме? На мен ми се струва, че 2020 е къс период. Трябва да погледнем доста по-далеч напред – до 2030, 2050 г.”, отбеляза той.

Станете почитател на Класа