Златанова: Министерството на инвестиционното проектиране няма да управлява европейски средства

Вотът на недоверие срещу кабинета е безсмислен, но не ме изненада. Това заяви в „Седмицата" на Дарик вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите й опозицията е престояла около месец в парламента и е несериозно за този кратък период да направи оценка на управлението.

„Министерството на инвестиционното проектиране няма да управлява европейски средства, а ще спомага с логистични дейности по ключови проекти", коментира вицепремиерът. По думите на Златанова има и други държави, включително и в ЕС, в които има такова или аналогично министерства. Вицепремиерът даде пример с дейностите по кадастър.

„Да не се занимаваме с такива елементарни манипулации", призова Златанова. Вицепремиерът бе категорична, че няма чистка на кадри, каквито обвинения идват от ГЕРБ. „Ще отговоря и с два факта. 2009 г., когато ГЕРБ пое властта, всички ръководители на оперативните програми бяха сменени. Когато дойдох в Министерството на правосъдието, заварих 84 незаконно назначени служители без квалификация. Не може в дирекция, в която се изисква юридическо образование, да назначавате икономисти", каза още Зинаида Златанова.

Според вицепремиера е важно принципите, които администрацията съблюдава - например: „ясна китайска стена с политическото ръководство", като допълни, че това е нормална европейска практика. „Съгласете се, че министърът е лицето, което трябва да носи политическата отговорност", коментира Златанова. По думите й например с обществените поръчки във ведомствата трябва да се занимава административното ръководство на министерствата.

 

Искра Фидосова - с редовна диплома за юрист, но заради наводнение - липсват документите за стаж

По отношение на казуса с дипломата на Искра Фидосова Зинаида Златанова обясни, че има документи за юридическото й образование, но липсват документите за стаж. Причината е, че през 2008 г. е имало наводнение в архива, който не е организиран по правилния начин, според Златанова, заради което доста документи са били унищожени. „Документите за стажа няма как да бъдат намерени и то не само за нея, а и за други хора. Те ще им бъдат изискани", каза още Златанова.

Тя допълни, че архивът ще бъде дигитализиран, за да се предотвратят подобни инциденти и работата с него да стане по-лесна.

 

Търговският регистър да стане регистър на юридическите лица

Вицепремиерът ще предложи промяна на търговския регистър, като в него да влизат всички юридически лица - т.е. и фондациите и другите организации с нестопанска цел. Тепърва предстои да се оформи тази законодателна промяна.

Златанова коментира и част от промените в регулаторните и лицензионни режими, които са предложени с цел намаляване на административната тежест. В ресора на Златанова има редица такси, които ще бъдат намалени.

Идеята да не е необходим подписът на нотариус при промяната на собствеността все още се обсъжда, каза Златанова, като допълни, че по-голямата част от обществото приема това предложение, но трябва да бъдат чути и мотивите на нотариусите.

 

Правосъдната система - има нужда от реформа, но не и от критики в чуждия печат

Вицепремиерът Златанова бе категорична, че има нужда от реформа в правосъдната ни система. Тя цитира европейска класация, в която най-лошият показател за системата на правораздаването у нас е независимостта, като след нас са само Румъния и Словакия. На изказването на президента Росен Плевнелиев за германското списание „Фокус", че правосъдната ни система не работи добре, Златанова отговори: „Жалко, дано някой чужд инвеститор не се е отказал да дойде у нас заради изказването на президента".
По думите на Златанова, трябва да влезем в Шенген, когато се върне доверието към страната ни. Според вицепремиера „няма нищо лошо в това да изчакаме".

 

Когато бежанците станат легални емигранти....

Според Зинаида Златанова страната ни има нужда от финансова помощ от Европа заради бежанската вълна и вече е поискана такава, но не бива да очакваме голяма сума. Вицепремиерът допълни, че трябва да се помисли и в перспектива, когато бежанците станат легални емигранти и тогава може да се работи по европейските програми.

„Когато говорим за бежанците, не дай боже никога, на никой български гражданин да се налага да бъде в такова положение. Нека подходим с разбиране!", коментира Златанова. Тя каза още, че страната ни изпълнява международни инструменти, които са признати от почти всички държави.

По думите на Златанова трябва да се направят промени в начина, по който се придобива българско гражданство - например: задължението да се говори български език. Въпреки че и в момента има такова изискване, е имало случаи, в които гражданство са получавали хора, които не владеят нашия език. „За мен българското гражданство не е стока за продан", каза още Зинаида Златанова. По думите й няма статистика колко от хората, получили български паспорт, реално живеят у нас. От тази гледна точка не бива да мислим, че всеки, който получи гражданство, ще допринася за развитието на страната ни.

Станете почитател на Класа