Орешарски: Никъде в Европа не обсъждат публично кадрови решения

Според премиера Пламен Орешарски общественото обсъждане на назначенията в държавната администрация не е нормална практика и не се среща никъде в Европа.

Това стана ясно от думите на министър-председателя в ефира на БНР в отговор на въпрос за назначенията на управляващите и конкретно за това на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Ако ми посочите обществени обсъждания за кадрови назначения в началото на 90-те г. може би ще отчета като грешка това, че повечето управленски решения не ги обсъждаме обществено. Това не е нормална практика. Не знам някъде в европейска страна да се обсъждат публично кадрови решения, камо ли в по-специални служби", заяви той.

За Делян Пеевски премиерът посочи, че може би хората виждат, че решенията се вземат на заседанията на МС.

"Хубаво е да се дават примери, примерно решението за "Х" е взето въпреки мнението на кабинета. Другото е политиканстване", смята Орешарски.

За това, че няма да правят ревизия на управлението на ГЕРБ, Орешарски каза, че не е казал така.

"Казах, че няма да занимавам обществото с наследството, за да не попаднем в сюжетите на приказките за лъжливото овчарче. Спомняте си предходното правителство, което 4 г. се оправдаваше с неблагополучия от последните 20 години. Каква е ползата от това? За какво са ни избрали хората - да бъдем историци или да решаваме текущите проблеми.

Няколкократно заявих общите параметри на сегашната икономическа ситуация. Дългът е увеличен с 4 млрд., резервите са намалени с 4 млрд., в енергетиката има над 5 млрд. дългове, какво повече да направя. И сутрин, обед и вечер да го повтарям, какво ще спечелим от това", запита премиерът.

По думите му българската енергетика е в критично състояние. Има огромна задлъжнялост, която поставя на изпитание устойчивостта на системата и в средносрочен план, смята Орешарски,

"Нали не си представяте, че 5 милиарда лева могат много бързо да се погасят. При това бяхме свидетели около смяната на правителствата, даже преди да се формира този кабинет, имаше отчетливи искания на участниците в енергийната система за ново увеличение на цени, което задържаме", добави той.

По думите му в следващите месеци правителството ще предприеме една по една стъпки, които постепенно да нормализират ситуацията в сектора.

За бюджет 2013 Орешарски каза, че не иска да създава нереалистични очаквания. "Фискалната картина продължава да бъде напрегната. Следващата година няма да разполагаме с кой знае колко повече пари в сравнение с тази година. Не можем да внесем качествен обрат в плащанията в държавата, но ще се опитаме да засилим защитата на най-уязвимите групи – пенсионери, хора с увреждания, подрастващите", заяви той.

Той увери, че в бюджет 2014 ще бъде обърнато повече внимание на образованието, което е много важен сектор за социалното и икономическото развитие.

"Имаме намерение да въведем швейцарското правило. Ще подкрепим и временна заетост в усилията си да прокараме нови работни места. Да се откриват устойчиви работни места, а не временни. Бюджетният дефицит ще направим усилия да не нараства с повече от тази година, за да вървим към фискална консолидация, а не към разпускане на фиска, ще го държим под контрол във всички случаи. Давам си ясна сметка, че той не бива да бъде изпускан, защото ще платим скъпо след време за това", обясни Орешарски.

Запитан при какви обстоятелства би подал оставка, Орешарски отговори, че ще направи това, когато не може да изпълнява функциите в съответствие с разбирането за изпълнението им.

"Винаги са възможни разминавания в политиките, но до този момент имаме добра координация и добро съгласуване на политиките с парламентарните групи, подкрепящи кабинета. Имаме ясна програма и когато се движим по нея, не би следвало да имаме проблеми за политическа и парламентарна подкрепа", допълни премиерът.

За вота на недоверие, той каза, че опозицията е за това - да прави критики и да използва парламентарните инструменти за тези критики, вотът е един от тези инструменти. Няма нищо ненормално в това да се искат вотове. Ако всяка седмица има вот на недоверие, това ще е негативно за опозицията, а не за управлението. Не очаквам вотът да е всяка седмица. Ако го направят, това ще е тяхна слабост. Те не са съвсем неопитни, имат известен парламентарен стаж", коментира Пламен Орешарски.

"Даваме си сметка за предизвикателствата през зимния сезон, който винаги е по-труден, отколкото летният. Правим анализи за подобряване на социалната политика. Някои мерки вече предприехме за помощите на семействата, които имат достъп за подпомагане за топлоенергия.

Не мисля, че трябва да разбалансираме публичните финанси и да застрашим фискалната устойчивост само и единствено с оглед на потискане на конюнктурни проблеми, които могат да възникнат. Надявам се обществото да си дава сметка за трудностите, през които минава нашата страна. Трудности, привлечени от външно-икономически условия и които до голяма степен бяха функция на хаотичната икономическа и финансова политика от последните няколко години, която не може да се оправи за няколко месеца", категоричен е Орешарски.

За АЕЦ "Белене" и арбитражното дело, той каза, че винаги ще се притеснява, когато неговата страна е изправена пред арбитраж, независимо от шансовете. "Това е човешко, всеки човек би се притеснявал, ако му предстои съдебно дело. Изборът на адвокатската кантора "Уайт енд Кейс" е много добър. Изборът на местна кантора също е направен по-рано", каза премиерът.

Станете почитател на Класа