Доказваме, че сме готови за Шенген

Днес приключва тридневното посещение на делегация на Европейския парламент на източните граници на България. Тя имаше за цел да провери как се защитават финансовите интереси на Европейския съюз, а също и как страната ни се бори срещу вноса на фалшиви стоки и контрабандата на цигари. Делегацията се ръководи от германския член на ЕП от Групата на социалистите Йенс Гайер.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев проведе среща с делегацията на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на МВР. „Сега, в реална и много усложнена обстановка, доказваме не само техническата готовност за Шенген, но и факта, че сме надежден партньор и защитаваме много добре границата на ЕС. Всяко евро, вложено в системите за наблюдение и контрол на границите, е инвестиция в общата сигурност на ЕС." Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на срещата си с делегацията, която от 18 до 20 септември ще инспектира съоръжения, изградени с европейски средства по българо-турската и гръцко-турската граница.
Освен на техническата обезпеченост на външните граници и отличното сътрудничество по линия на FRONTEX министърът акцентира на актуалната ситуация в страната, породена от кризата в Сирия. Той представи предприетите мерки за организиране на процеса с приема на бежанци както в хуманитарен аспект, така и в сферата на сигурността. Правим всичко възможно, за да намалим рисковете не само за нас, но и за Европейския съюз, подчерта министърът.
Реформата в сектора „Сигурност“ и мерките за борба с контрабандата също бяха част от презентацията. За три месеца вече имаме няколко сериозни удара срещу контрабандата на акцизни стоки и това е добро начало. Подобрената координация вътре в министерството - между главните дирекции „Гранична полиция“ и „Национална полиция“, както и работата на съвместните екипи със служители на Агенция „Митници“ предстои да дадат още по-категорични резултати, изрази увереност министърът.

Станете почитател на Класа