И ДСБ сезират Цацаров за бездействие по арбитражното дело „Белене“

Правителството бездейства по защитата на България за арбитражното дело срещу „Атомстройекспорт". Това обявиха и от ДСБ на извънредна пресконференция в централата на партията, която е своеобразно продължение на брифинга на лидера на ГЕРБ Борисов в парламента. Тъмносините изказаха идентична позиция с ГЕРБ, че българската страна вероятно умишлено е забавила изпращането на важни документи до адвокатската кантора, която е поела защитата ни. ДСБ бяха категорични, че ако България загуби арбитражното дело и се наложи да заплатим 1 милиард евро, то НЕК практически ще фалира, което представлява опасност за данъкоплатците. Иван Иванов от ДСБ прочете пред медиите предупредително писмо от адвокатската кантора White&Case от 3-ти септември, като резолюцията на енергийния министър Драгомир Стойнев е изпратена чак на 11 септември. По-рано - на 9-и август - правните ни защитници са се срещнали със Стойнев и са поискали от него документи по делото и списък със свидетели и след като не са получили отговор, са изпратили спешно писмо с тези искания на 23-ти август.
Според тъмносините и до днес не са получили отговор.
„В политиката има само една форма на отговорност и тя се носи от премиера и от целия кабинет. За такова нещо се подава оставка", отсече Иванов.
Според него е наложително премиерът Пламен Орешарски да представи публично отчет за всички предприети действия по казуса. „Той обслужва интересите на Кремъл", заподозряха от ДСБ. Стана ясно, че от партията ще подадат сигнал до обвинител номер 1 Сотир Цацаров за разследване на действие или бездействие в ущърб на националните интереси.
Тъмносините заподозряха тенденциозно обслужване на чужди интереси, като се позоваха на последните изказвания на премиера по темата „Белене" и арбитражното дело, които звучели „непремерено и пораженчески". От ДСБ бяха категорични, че получените документи от адвокатската кантора доказват, че правителството укрива от тях важна информация, която би спомогнала на страната ни да спечели заведеното дело.

Станете почитател на Класа