Предават заседанията на парламентарните комисии по интернет

Скоро ще има технологична възможност да се излъчват в интернет заседанията на парламентарните комисии, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков след срещата си с представители на гражданската инициатива "За нов обществен договор", които активно участват в контрапротеста. "Много неща коментирахме по време на срещата с представители на контрапротестиращите. Уточнихме се да реализираме тяхното старо искане за осигуряване достъп на техни експерти до работата на парламентарните комисии. Запознах ги с това, което се прави, за да бъде парламентът по-отворен и с това, което правим да се разглеждат регулярно докладите на регулаторите", обясни Миков след срещата.

Има перманентен граждански натиск и интерес към работата на Народното събрание, парламентарните комисии, отделните народните представители, подчерта председателят на парламента. С представителите на гражданската инициатива той е обсъдил и проблемите на съдебната власт, съдебната реформа, както и идеята им за нов обществен договор. "Под "нов обществен договор" те разбират да има постоянен диалог с институциите", смята председателят на НС. Миков им е представил своите собствени мотиви защо не трябва да се изработва нов Кодекс на труда. "Този Кодекс на труда е направил във време, когато капиталът не е доминирал толкова в работната сила, сега в условия на криза и условия на висока безработица не знаем чий права ще бъдат защитени повече, на работниците или на работодателите, аналогично виждаме имам и за социалната част от Конституцията", заяви Миков.

Председателят на парламента обърна внимание, че докладът за дейността на ВСС, на прокуратурата, ВКС за 2011 година от една година стои в парламента и все още не е разгледан. Органите трябва да функционират и да си вършат работата, подчерта той. Миков е връчил на контра протестиращите отчета за свършеното от 42-то Народното събрание през първите два месеца от началото на мандата му.

Целта на нашето посещение беше да запознаем председателя на Народното събрание с нашите искания, срещата беше ползотворна, говорихме най-вече за работата, която тепърва трябва да бъде свършена, за да се създадат условия, при които гражданското общество да има някакъв контрол над управлението, разказа след срещата Петър Витанов от гражданската инициатива.

Оказа се, че чукаме на отворена врата, този парламент за първи път от 23 години е отворен за гражданите и това е нашата цел. Ние искаме по-голям граждански контрол на това, което се разглежда и приема по време на заседанията на парламентарните комисии, искаме наши представители да участват в работните групи, за да може реално да се въздейства при взимането на решения, допълни Нина Гергова от гражданската инициатива. Тя апелира към медиите да отразяват по-обширно дейността на Народното събрание, "така, че тези, които излизат вечер с вувузелите и тъпаните, да знаят какво се случва в държавата"

Станете почитател на Класа