БСП смята СЕМ за безучастен наблюдател

От доклада на Съвета за електронни медии (СЕМ) става ясно, че сме създали орган, който е поредния страничен и безучастен наблюдател. Това заяви депутатката от левицата Татяна Буруджиева при обсъждането в парламента на отчета за 2012 година. По думите на Буруджиева на депутатите е даден „доклад на едни чиновници, които обясняват как са си изразходили средствата”, вместо да има поставени проблеми и да са предложени решения.

Председателят на парламента Михаил Миков също критикува доклада на СЕМ, като отбеляза, че в него липсва анализ за тенденциите. „Вие не сте разбрали какво искат хората включително от независимите регулатори”, каза Миков като се обърна към председателя на СЕМ проф. Георги Лозанов. „Оправданието, че давате публично информация, не е остатъчно. Отговорността ви е и пред Народното събрание”, подчерта Миков.

Мартин Захариев от Коалиция за България критикува СЕМ за липсата в доклада на становище за дейността на обществените медии – БНР и БНТ. Той припомни, че годишната държавна субсидия на БНР е 42 млн. лв., а на БНТ – 70 млн. лв.

На съвсем противоположно мнение бе председателят на СЕМ проф. Георги Лозанов. Според него обществените медии са острови на стабилността в последните години, а отчетите на СЕМ нямат функция на доклад.

„Чувствам един дефицит за дебат въобще за състоянието на медиите. Аз си давам сметка, че това е политическа сцена, но нека не забравяме, че свободата на словото е ненамеса в медиите”, каза проф. Лозанов в експозето си пред депутатите. Председателят на СЕМ заяви, че ръководи възможно най-прозрачната организация в страната, но е нужен нов закон за медиите.

Въпреки критиките депутатите приеха отчета на СЕМ за 2012 г.

Станете почитател на Класа