Протестна мрежа обвини управляващите в цензура

„По повод последните телевизионни участия на Сергей Станишев и Лютви Местан, изразяваме острото си несъгласие с неприкритите опити за задушаване на свободното слово в ефира”, пише в специална позиция на Протестна мрежа, разпространена в четвъртък.

„Назидателното отношение на политици с власт, каквито са Станишев и Местан, е недвусмислен опит за сплашване и създаване на атмосфера на страх и зависимост в медиите. Тези опити идват след писмото на председателя на Народното събрание Михаил Миков, в което обвини медиите, че увеличават напрежението с начина, по който отразяват протестите”, пише в позицията.

Председателите на двете основни партии, крепящи кабинета, се изявиха последователно в ефира на bTV в понеделник и сряда. Интервютата им бяха отразени от редица други имедии, а в социалните мрежи оценките за поведението им в ефир далеч не бе ласкаво.

Според Протестна мрежа поведението на управляващите е продължение на политиката на техните предшественици, когато властта демонстративно попита медиите дали самата тя им оказва натиск.

Тук трябва да се припомни, че през май 2010 г. тогавашният премиер Борисов постави медиите в ролята на „арбитър” в поредния му спор с президента по това време Първанов. Тогава първо държавният глава заяви, че върху медиите се оказва натиск заради Закона за радиото и телевизията, който промени броя на членовете на СЕМ. Борисов обаче веднага реагира, като изпрати писмо на главните редактори с въпроса дали им оказва натиск. Факт е, че тогава огромната част от тях дружно отговориха отрицателно на риторичните премиерски въпроси.

Станете почитател на Класа