Борисов обмисля вот на недоверие

Обмисляме варианта да поискаме вот на недоверие на правителството, но с тази неестествена коалиция на "Атака", БСП и ДПС той няма да мине, каза във Варна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.  "Вотът на недоверие е политически акт, който, с една дума, е обречен на неуспех", посочи Борисов. "Обмисляме го, но е възможно след това те да кажат - видяхте ли, не мина вотът на недоверие и правителството има доверие", добави той с обяснението, че именно поради тази причина се колебае дали да го направи и кога. 

Запитан по кои въпроси е готов да подкрепят парламентарното мнозинство и правителството, Борисов бе лаконичен: "за оставка веднага". Според него единственото, което трябва да направи този Парламент, е поправка в Изборният кодекс. По думите му е необходима малка поправка - само за парламентарните избори, защото ако има точка за нов Изборен кодекс, "това е най-малко шест месеца оттук нататък". 

Според него ще е много добре за хората, ако се въведе машинно броене. В отговор на въпрос за задължително гласуване Борисов посочи, че това е въпрос, който трябва да се реши с референдум или с някакво подобно действие. Той каза, че не харесва нищо задължително и се притеснява, че това може да има двоен ефект.

Борисов коментира още, че премиерът не може да си дава сам оценка, защото бил "никой", имал началници, които му свеждат задачите и бил само като изпълнителен директор на фирма.  Според лидера на ГЕРБ това е функцията на Орешарски и това е най-непрозрачното в тези коалиции - не премиерът и министрите вземат решения, а те се договарят на друго място.  Рано или късно и нашите колеги в център-дясното от другите партии ще разберат, че ние нямаме избор или няма никакво значение дали една партия е по-голяма, средна или малка, коментира Борисов.  Просто всички трябва да се съберем и да свалим това правителство и след това народът ще ни подреди и задължи да намерим вариант да се управлява добре, смята Борисов.  Според него, ако в Парламента имаше друга партия - "Синята коалиция" или каквато и да било, ГЕРБ са щели да управляват.  "Ние най-много съжаляваме за това, че Иван Костов и Надежда Нейнски не се разбраха и развалиха "Синята коалиция". И повярвайте, ние нямаме никакво отношение по тази тема", каза още бившият премиер.  Борисов е във Варна, където се включи в работата на поредния летен университет на младежката структура на партията.

Станете почитател на Класа