Вигенин: Призоваваме за разумен подход за Сирия

Дискусията на външните министри на ЕС продължава и днес. Вчера обменихме мнения за позицията на отделните страни-членки. Представителите на Германия, Великобритания и Франция и по тяхна линия заявиха, че има индикации и доказателства, че химическите оръжия от 21 август са използвани от режима на Башар Асад.

Това каза пред БНР външният министър Кристиан Вигенин тази събота. Ние не може да вземем политическо решение чия е вината за ползване на химическо оръжие, но нямаме причина да не вярваме на нашите партньори. Няколко страни-членки и България поставиха въпроса и по-детайлните доказателства в тази посока да бъдат представени на останалите страни - членки, така че тази информация да бъде анализирана и от нашите служби. Имаме информацията, която беше публично обявена, но тази информация се базира на по-детайлна информация и анализи, които вероятно не са за публично ползване, но могат да се споделят с партньорските служби, добави Вигенин.

Нямаше възражения срещу това да бъдат изчакани резултатите от мисията на ООН и ние да анализираме отново нашите последващи действия. Редно е първо да се изчака резултатът от екипа на мисията на ООН и да се направи поне още един опит да се обсъди въпросът в рамките на Съвета за сигурност на ООН, каза Вигенин.

За срещата с американския държавен секретар Джон Кери, която е днес, Вигенин заяви, че "трябва да обсъдим как те си представят готвената военна операция, има ли и какви са плановете за периода след това".

По-лесно е да се планира една военна операция, по-трудно е да си представим какво следва след това. От една страна една от основните причини да се върви към такова крайно решение е да не бъде допусната втора химическа употреба в Сирия. Какви са гаранциите, че след военната операция това няма да се повтори. Второ, обсъждахме вчера елементът за това употребилите това оръжие да бъдат наказани. Все повече доказателства идват, че употребата на химическо оръжие е била от правителствените сили. Но е твърде рано да се каже още, допълни външният министър.

Според него, големият въпрос е как да се гарантира, че няма да има повторна употреба на химическо оръжие и тези, ползвали такова оръжие, как ще бъдат наказани. "С Джон Кери ще обсъждаме и тези въпроси и ще чуем американската гледна точка. Употребата на химическо оръжие надхвърля и най-мрачното въображение. В 21 век, когато хора се избиват с химически газ, това надхвърля всичко. Не можем да си затваряме очите, че това се случва. Пресичането на тази граница може да се окаже насърчително и това да продължи занапред и да започне да се извършва от други. Ако отворим вратата за това, следващия път може да се окаже, че трябва да се занимаваме и с други химически оръжия", каза Вигенин.

Призоваваме за разумен подход и отговорност, която да спести допълнителни страдания на сирийския народ, каза Вигенин. Редно е да се затегне контролът по границите, но не можем да говорим за затваряне на границите. Когато нелегални емигранти поискат убежище, ние имаме чисто човешки и хуманни отговорности да се погрижим за тези хора. Възможно е в скоро време да поискаме официално съдействие от ЕС за бежанския поток, посочи още Вигенин.

Станете почитател на Класа