ЕНП: Нови избори в България са единственият изход от политическата безизходица

Европейската народна партия (ЕНП) следи с голямо безпокойство политическите събития в България, които последваха проведените през май тази година предсрочни парламентарни избори. Това се посочва в резолюция на ЕНП, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. ЕНП смята, че нови неманипулирани избори, са единственият изход от сегашната деструктивна политическа безизходица, които ще възвърнат доверието на голяма част от българското общество и европейските партньори в българските институции, се казва в резолюцията.
ЕНП осъжда безпрецедентно агресивната и манипулативна предизборна кампания, в резултат на която бе сформирано коалиционно правителство от социалисти и либерали и чието одобрение и съществуване е възможно благодарение на парламентарното поведение и подкрепа на радикалната анти-европейска и ксенофобска партия "Атака".
ЕНП изразява огромно разочарование по отношение на опитите на управляващата коалиция да назначи на ключови управленски позиции лица със съмнителна професионална и морална репутация, които провокираха масовите протести, продължаващи вече повече от два месеца.
ЕНП приветства като легитимни мирните протести на българското гражданско общество срещу управленските методи на коалиционното правителство и липсата на прозрачност, които намират най-видимо изражение в кадровата и бюджетната му политика и осъжда опитите за провокации срещу протестиращите; настойчиво подчертава, че политическата криза в България заплашва демократични ценности и принципи в ущърб на бизнеса и гражданското общество в България и в Европейския съюз като цяло, се казва в резолюцията.

Станете почитател на Класа