Местан: Животът на кабинета не зависи от това кои протестират по-силно

Животът на кабинета "Орешарски" няма да се определя от това кои протестират по-силно, нито от техния брой или от броя на автобусите, които се стичат към столицата. Животът на кабинета зависи от неговата социална ефективност, от замяната на квазипазара с конкурентоспособен пазар, в който бизнесът оцелява заради собствената си креативност". Думите са на Лютви Местан по време на изказването му при откриването на новия политически сезон тази сряда. Местан даде да се разбере, че за партията му няма никакво съмнение кое е определящото за бъдещето съществуване на правителството.

По думите му искането за предсрочни избори може да е цел, но категорично не може да е самоцел. Нормална цел е искането за пълен мандат, но и това не може да бъде самоцел. Не могат да бъдат самоцел нито пълният мандат, нито предсрочни избори, каза още той.

Лидерът на ДПС анализира, че конфликтът е между протестиращите и политическата система, а не между недоволните и кабинета на Пламен Орешарски.

Той призова дебатите от улицата да се пренесат в пленарната зала, в която да не се присъства само физически, но и отговорно политически.

Отношението към протестите е мерило за политическа зрялост. Еднакво неприемливо е неприемането на протестите, това би било краят на демокрацията, но в същото време няма как да приемем всеки протест като основание за дестабилизиране на институциите, като основание за оставка, защото това също е краят на демокрацията.

Местан отбеляза като приоритет за ДПС до края на годината бюджет 2014 г. Настоя и България да участва активно в изготвянето на обща позиция на ЕС за Сирия.

Станете почитател на Класа