Джон Кери: Жертвите на химическата атака са 1429 сирийци

Американското разузнаване с голяма увереност смята, че силите на сирийския президент Башар Асад са използвали химически оръжия много пъти през изминалата година, включително при атаката край Дамаск на 21 август. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери по повод разсекретен разузнавателен доклад, публикуван днес, предаде БНР.

Знаем, че ракетите са дошли само от контролирани от режима райони и са отишли само в контролирани или оспорвани от опозицията квартали. Правителството на Съединените щати знае, че най-малко 1429 сирийци са били убити при атаката, включително най-малко 426 деца, каза Джон Кери.

По думите му, силите на режима са подготвяли атаката три дни по-рано и администрацията на президента Барак Обама ще проведе консултации с Конгреса и американския народ за следващите си стъпки. Вашингтон иска да спре Башар Асад отново да използва химически оръжия, заяви Кери и аргументира една ограничена военна акция срещу Сирия.

Ако изберем да живеем в свят, в който убиец и престъпник като Башар Асад може да обгази безнаказано хиляди хора от собствения си народ, дори след като Съединените щати и съюзниците му са казали "не" и светът не е направи нищо, няма има край на тестването на решимостта ни и на опасностите от тези, които ще постъпят по същия начин, смята Джон Кери.

Според държавния секретар, инспекторите на ООН в Сирия не могат да кажат на Съединените щати нищо, което Вашингтон вече не знае.

Междувременно стана известно, че експертите на ООН са приключили работата си и утре ще напуснат Сирия. Те ще опитат да ускорят анализа на пробите, които са взели, съобщи говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. По-рано сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че Дамаск няма да приеме какъвто и да било частичен доклад за употребата на химическо оръжие край Дамаск. 

Станете почитател на Класа