Вицепрезидентът: Да спестим страданията на 1 милион деца бежанци от Сирия

Разум и човечност могат да спрат позора "един милион деца бежанци". Това се посочва в призив на вицепрезидента Маргарита Попова по повод кризата в Сирия, разпространен от прессекретариата на президента.

Милион сирийски деца плащат цената на война, която ги прогонва от родината им. Срамен рекорд, както отбелязаха ВКБООН и УНИЦЕФ. Децата са най-уязвимите жертви на гражданската война в Сирия. Тежка рана за света – бедстващи и страдащи деца без дом, разделени семейства. Дълбока язва в демократичните и хуманни устои на човешкия род, възприел ценностите на правото и човеколюбието.

Нека ние, жените в държавната, в местната власт, в просветните институции, в медиите, синдикатите и гражданския сектор да обединим познанията и усилията си в подкрепа на децата, за спешни и разумни идеи и политически действия за разрешаване на кризата в Сирия!

Безразличието не е изход. То може единствено да е съучастие в общ и голям провал за световната общност. Животът и смехът на децата ни, които създаваме с любов и обет за закрила, имат остра нужда да бъдем разумни и човечни.

В това състояние на ескалираща и многопластова криза вярвам, че е особено важно да се чуе гласът на жените и майките - с особената ни чувствителност, на авторитетни позиции в обществото и във властта. Ние можем да бъдем двигател, гарант и коректив на политики и решения, от които зависи съдбата на хиляди. Включително на прокудените от Сирия деца.

Изразявам увереност в способностите на България като част от демократичното и свободното пространство на Европейския съюз и на ООН да покаже - чрез институциите и обществото ни - съпричастно и отговорно отношение към страдащите. Институциите у нас, ангажирани с дейността по закрила на бежанците и осигуряване на баланса между свободите на гражданите и сигурността на държавата и обществото, както и застъпничеството за децата в света, показват загриженост и мотивация, действат за ускоряване на процесите на сътрудничество в полза на закрилата на бежанците.

Всички сме родени с правото да живеем свободно и сигурно.

Станете почитател на Класа