Центърът за демографска политика поръча благодарствен молебен

Центърът за демографска политика поръча благодарствен молебен заради това, че по волята Божия, българската държава, в лицето на нейния сегашен премиер, най-после реагира на многократно поставяните от нас екзистенциални за България проблеми за демографската катастрофа (от дълги години България е на първо място в света по намаляване и изчезване на населението), за етническите деформации, за нравствената деградация и за регионалното неравенство с неговите трагични последици. Това стана в специално писмо на Пламен Орешарски до Искрен Веселинов, председател на Центъра за демографска политика, съобщиха от Центъра. Писмото на Орешарски е отговор на получилото изключително широка социална подкрепа Отворено писмо на Центъра до Правителството, в което се изразяваше несъгласие с позицията на държавата „спрямо демографската катастрофа и безпощадния регионализъм, срещу дискриминацията на образованите и работещи хора в полза на необразованите, неработещите и паразитиращите (олигарси и ъндърграунд), срещу фактическото циганизиране на обществото, срещу регионалното неравенство и др.”. От Центъра бяха дали пример, че по сегашните узаконени схеми една неработеща родила три деца непълнолетна циганка, има възможност да получи 16 вида държавни помощи. За един период от десет години тя може да получи от държавния бюджет сумата 103 440 лв., без да отчитаме евентуално неплатените сметки за ток, вода, отопление, декодери, лични карти, здравни услуги за четирима души, осигуровки, данъци, такси и т.н., коментираха от Центъра. „Ако се отчитат и тези разходи на „самотната майка”, които се поемат от обществото, а също така и многобройните видове други „помощи” от европейски фондове, от така нар. „Ромско включване”, от най-различни интеграционни програми, общински мероприятия, от граждански инициативи, Червен кръст, цигански обединения и др., тази сума за десет години става общо около 130 000 лв. С други думи тази циганка е издържана от обществото със сума средно около 1100 лв. на месец. Това е при положение, че има само три деца, ако са повече, което е обичайно при циганския етнос, сумата съответно се увеличава. В същото време една работеща с висше образование българска майка на едно дете със среден семеен доход, например, от 351 лв. (много под прага да европейските стандарти за бедност) не получава абсолютно никаква помощ от държавата, даже, напротив, от нейната скромна заплата се удържат данъци за бюджета, осигуряващ 16-те вида помощи и др.”, казват оце от Центъра за демографска политика. В писмото до Правителството от Центъра поискаха чрез бюджета на държавата да се удовлетворят насъщни потребности на цялото общество, отнасящи се до социалната справедливост и демографското оцеляване на нацията. Поискано беше и създаване на Регионална програма за подкрепа на Северна България и пограничните райони чрез интегрирани териториални инвестиции и на Програма за поощряване на раждаемостта, майчинството и семейството на българската средна класа.

„За пръв път от държавен ръководител, и то от името на Правителството, е изразено съгласие с нуждата от повече внимание върху повдигнатите от нас въпроси. Премиерът ни пише: „напълно се съгласявам с изведените от Вас потребности” и от своя страна изтъква във формата на срамежливо обещание, че посочените от Центъра за демографска политика „насоки на политики са на нашето внимание и ще търсим допълнителни възможности за тяхното осъществяване”. Колкото и обтекаема, неангажираща и неконкретна да е конотацията на горецитираните изрази на Премиера, все пак те, в сравнение с тъпото комунистическо мълчание на предишните правителства по демографските, етническите и регионалните проблеми, представляват за нас малък знак на надежда и упование, ако не бъдат забравени с времето. Тук е мястото да подчертаем, че не изпитваме никакви симпатии към сегашното правителство, както и към предишните правителства, донесли толкова беди и страдания на българската нация, но не можем да отминем невижданото и нечувано чудо – властта да кореспондира, представете си, с гражданска организация извън столицата по очевидно приоритетен за обществото проблем”, коментират от Центъра.

Те уточняват, че молебенът е и за това – „нашият мил Бог да ни помогне за преодоляване на демографската катастрофа и на всички зли тенденции в българското общество, а властта да управлява според библейското наставление: „с добра воля, като за Бога, не за гнусна печалба, а с усърдие” (1 Пет. 5:2).

Смирено заръчахме на Месемврийския епископ Иаков, с чието молитвено съдействие вече 4 години се провеждат нашите Патриотични семинари, да отправи молитва по същия повод към чудотворната икона на Св Богородица в Бачковския манастир”.

Молебенът в Русе ще бъде отслужен в катедралния храм „Св. Троица” на 27.08.2013 г. в 16,30 часа



Центърът публикува и писмото на Орешарски



Уважаеми г-н Веселинов,

Благодаря Ви за коментарите по повод на актуализацията на бюджета и насоките на евентуални политики, които считате за приоритетни. Като напълно се съгласявам с изведените от Вас потребности за допълнителни разходи, бих искам да Ви обърна внимание, че въпросният 1 млрд.лева ще послужи да се изплатят излизащи в падеж стари заеми /един от тях бе платен преди няколко дни - 800 млн.лева, теглен през февруари/ и да се финансира увеличения бюджетен дефицит. Превъртането на дълга е специфична материя, но важното в случая е, че преобладаваща част от новите дългове служат за да се изплатят старите. Увеличение на дълга в резултат на актуализацията на бюджета би имало ако бе увеличен общият лимит на дълга от 14,5 млрд.лева. За Ваше сведение, този лимит остана така, както бе планиран още в края на миналата година с приемането на Закона за бюджета.

Очертаните от Вас насоки на политики са на нашето внимание и ще търсим допълнителни възможности за тяхното реализиране

Поздрави

Пл. Орешарски

Станете почитател на Класа