Шивачки от Калофер обявиха гражданско неподчинение

Шивачките от “Интендантско обслужване” ЕАД – Калофер не работят за втори пореден ден, след като вчера сутринта обявиха гражданско неподчинение. Това съобщи пред радио “Фокус” кметът на Калофер Румен Стоянов. Според градоначалника действията на шивачките са „малко спонтатни, но справедливи”, тъй като напрежението във фирмата е от години.

“Интендантско обслужване” ЕАД – Калофер е държавно предприятие с принципал Министерството на отбраната. То е създадено да шие униформи за Българската армия, но работи и по други поръчки от български и чуждестранни фирми.

След като обявиха гражданско неподчинение в понеделник работничките за броени часове получиха заплатите си за месец май и част от заплатата за юни. Остава заплатата за месец юли. Вчерашният и днешният ден им бе даден като компенсация.

В сряда шивачките трябва да са на работа, но сутринта няма да влязат, докато не бъдат изпълнени всичките им искания, прогнозира Румен Стоянов. Кметът на Калофер допълни, че шивачките настояват да има съдебен процес срещу директорката им Соня Неделчева, да й се потърси отговорност за това, че когато е била назначена тук са работели 400 жени, а сега са 70 и заплатите им се бавят с месеци, въпреки, че фирмата има много поръчки.

Работниците искат смяна на директорката Соня Неделчева, най-вече заради отношението й към тях, което е потресаващо, каза още Румен Стоянов. По думите му, . той като кмет застава твърдо зад хората и подкрепя техните искания.

Още вчера в предприятието е започнала проверка от министерство на отбраната.

Станете почитател на Класа