ИПИ: Броят на заетите е с 26 500 по-висок от миналата година

През второто тримесечие на 2013 г. броят на заетите е с 26 500 души по-висок  от този през същия период на миналата година. Забавящият се икономически ръст може да обърне тази дълго чакана положителна тенденция, опасяват се анализатори от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Проведеното от тях социологическо проучване сред 1680 фирми в цялата страна също не дава особено добри индикации за развитието на пазара на труда през следващите 12 месеца.

От публикуваните през този месец данни на НСИ става ясно, че ръстът на броя на заетите в сезонните отрасли през второто тримесечие (селското стопанство, хотелиерство и ресторантьорство и др.) е   чувствително по-висок от наблюдавания през последните години.

В сравнение с 2012 г. новонаетите в сектор „Селско, горско и рибно стопанство” са с тринадесет хиляди повече, а тези в „Хотелиерство и ресторантьорство” с четиринадесет хиляди повече. Това прави трудна еднозначната оценка доколко новите работни места през последните месеци са следствие от цялостно подобрение в икономиката или от по-силен летен сезон.

За периода април-май 2013 г. се наемат хора най-вече в области с традиционно висока заетост през летните месеци – с 16,8% са те повече в Бургас, 7,8% във Варна и 8,8% в Добрич.

Станете почитател на Класа