Николай Радулов: Грешките по върховете на службите няма да донесат нищо добро

Нищо добро не може да се очаква, ако продължат грешките по върховете на службите, прогнозира експертът по национална сигурност доц. Николай Радулов пред БНР във връзка с назначенията на ръководствата на НСО и НРС. Радулов припомни, че Пламен Орешарски, преди да стане премиер, беше твърдо заявил редица много важни неща за сектор "Сигурност", но като че ли никое от тях не се канят да изпълнят помощниците му.

По думите на Николай Радулов, чувства се някакво желание за реваншизъм; не за подобряване на сектор "Сигурност", а за нещо, което навежда всички на подозрителни мисли за лични назначения и реваншизъм. По отношение на бившата ГДБОП и вливането й в ДАНС, Радулов коментира, че наистина има напрежение в ГДБОП, тъй като се прави реподбор на кадри, а подобно нещо в МВР – поне според Радулов - никога не е било обективно. Радулов е на мнение, че е трябвало да има разследване на ГДБОП, „защото там имаше сериозни съмнения за извършване на престъпления и това разследване не може да бъде заместено от реподбор”.

На службите за сигурност ясно трябва да бъдат разпоредени законовите им правомощия, особено на НСО, която продължава да работи по правилник, коментира пред радио „Фокус” бившият вътрешен министър Румен Петков. Според него проблемът на Националната разузнавателна служба (НРС) и НСО в момента не са ръководствата. По думите на Румен Петков, на службите за сигурност не бива да се гледа като на проблемни звена, който могат да бъдат решени чрез преструктуриране и смяна на ръководството. Бившият министър препоръча да не бърза с необмислени действия , „тъй като всякакво изваждане, пренасочване на службите на едно или друго подчинение сега само ще задълбочи усещането за несигурност и в тях, и в обществото”. И без това преструктуриранията, които се правят в последно време, по никой начин не са в интерес на националната сигурност, обобщи Румен Петков и препоръча широка експертна дискусия.

Румен Петков препоръча да бъде намерен баланс на приемственост и смени в ръководствата на службите за сигурност. Ексминистърът даде примери за хора, които трябва да бъдат сменени с директора на ГД „Националната полиция”, който „олицетворява полицейското насилие” и с директора на Гранична полиция, който, според Румен Петков, е „олицетворение на провала”.

Станете почитател на Класа