Пжарът край Свиленград е локализиран

Огромният пожар, който се разрази край Свиленград в четвъртък вече е ограничен на площ от около 15 000 дка, но все още не е изгасен напълно, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи. Гасенето продължава и днес, като целта е пожарът да бъде изцяло ликвидиран. През нощта в района край българо - турската граница са работили шест противопожарни автомобила и тежка верижна техника. Освен големи масиви със сухи треви и храсти огнената стихия е засегнала и над 1000 дка гори. Пламъците са тръгнали от бадемовата гора край село Студена и се предполага, че първоначалното запалване е причинено от човешка небрежност.

Над 700 служители от специализираните групи за гасене на горски пожари към регионалните дирекции по горите, държавните горски и ловни стопанства са участвали в потушаването на огъня за периода 19-23 август 2013 г., съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Използвани са всички налични 48 специализирани автомобила за гасене на горски пожари.

Основна причина за възникването на 35 пожара тази седмица остава човешката небрежност. Горски пожари се гасиха край София, Стара Загора, Белоградчик, Невестино, Пазарджик, Панагюрище Хасково, Хисар и на други места.

Станете почитател на Класа