СДС и БЗНС влязоха в Реформаторския блок

Реформаторският блок се увеличи с още две партии – СДС и БЗНС. Меморандумът беше подписан публично по време на пресконференция в БТА в четвъртък . „Реформаторите" заявяват, че техният проект ще гарантира честно управление, след като спечелят изборите. Те изразиха надежда предсрочният вот да е колкото се може по-скоро. До момента в „Реформаторския блок“ влязоха „Движение България на гражданите", „Демократи за силна България", „Синьо единство", „Зелените" и Народна партия „Свобода и достойнство". Той беше създаден на 7 юли, като партиите в него приеха 12 начала на обединение и обявиха за своя цел реформиране на държавата и управлението. Още тогава те декларираха, че блокът е отворен за партии и граждани, които споделят тези ценности. В момента се формира и граждански съвет към блока. Отново честните и почтени хора ще се съберат в една общност срещу задкулисието и непрозрачната политика, заяви Христо Панчугов от „Синьо единство".
Лидерът на СДС Божидар Лукарски смята, че техните общи идеи за политически мисли най-сетне са се материализирали и най-после ще се присъединят към тази идейна платформа, която отговаря на идеите на цялото общество, което не е съгласно с управлението на сегашната коалиция. Не беше лесно, но успяхме да изгладим противоречията с колегите от Реформаторския блок, призна Лукарски и обясни, че нещата се получават заради общите идеи. Николай Ненчев от БЗНС призна, че за тях е голяма чест да се присъединят към Блока.
За първи път от 24 години, откакто аз съм член на БЗНС, имаме толкова категорична подкрепа от страна на Управителния съвет. Това ми дава много силна вяра и надежда, че ние вървим към едни общи цели и намерения, коментира още Ненчев.
Реформаторският блок все още не е предизборен проект, а за да стане такъв, той трябва да бъде подкрепен от Националните съвети на всички партии.
Лидерът на ДСБ Радан Кънев подчерта, че целта да се събират толкова много партии не е в това следващият парламент да има ново мнозинство. „Пред нас стои предизвикателството за обща промяна, а не за бакалски сметки", обясни Кънев.
Интерес за присъединяване към Блока има и от ЕНП на Мария Капон, БДФ, Радикалдемократическа партия, Обединени земеделци, БСДП, НДСВ.
Радан Кънев сподели, че е на принципа „да се приема всеки принципен и свестен човек, който приема възгледите на Реформаторския блок."

Станете почитател на Класа