Васил Тончев: Постоянните протести се явяват добър катализатор на реформи

 Г-н Тончев, протестите продължават. Ще останат ли мирни или ще се радикализират?

 Моята формула е, че и правителството трябва да продължи да работи, и протестите трябва да се развиват. В това виждам успешен вариант реформите в страната да се случват. Правителството работи ефективно и ще продължи с още по-добро темпо. А постоянните протести се явяват добър катализатор – неправилните решения, особено в кадрови план, своевременно се коригират от кабинета.
В политически план протестите консолидират подкрепата за БСП и за ДПС. Протестите обаче се политизираха, не успяха да стъпят на широка основа и затова нямат нужната подкрепа в страната. В този смисъл ултимативното им искане за оставка на кабинета е неоснователно.

Дни преди новия политически сезон, какъв е вашият коментар за поведението ГЕРБ като опозиция?

ГЕРБ се държи нелепо като опозиция и само губи от това. Очевидно е, че не са подготвени за такава задача. Очертават се като партия, която може само да консумира властта, но не и да отстоява последователно идеи, позиции – да може да мине през чистилището на опозицията, за да може да се задържи на върха на политическата структура в страната. Затова и подкрепата за ГЕРБ се разпада твърде бързо.

Как виждате процесите около Реформаторския блок?

 Мисля, че след около половин година Реформаторският блок има реални шансове да се изравни и дори да изпревари ГЕРБ в дясното пространство. Стига Реформаторският блок да успее да поеме вълната на протестите и да се възползва от потенциалната подкрепа, която се очертава за него.
Ако в момента има избори, БСП и ДПС заедно може би ще имат най-широка подкрепа – тя е консолидирана плътно в момента. Процесите вървят в различни посоки и се очертава ново преструктуриране на политическата структура в страната през следващите месеци.

Бойко Борисов призна, че ГЕРБ не може да победи сама БСП и ДПС и покани Реформаторския блок за общи действия. Какво би се случило, ако ГЕРБ и реформаторите застанат зад обща политическа платформа?

Ако Реформаторският блок влезе в ролята на патерица на ГЕРБ, той просто е загубен – идеята за него автоматично ще се разпадне. Това ще бъде еднократно усилие без никаква перспектива. Реформаторският блок трябва да се бори да бъде първа политическа сила в дясното пространство.
Но за това са необходими много време, търпение и работа. Пистата е отворена пред реформаторите – просто трябва да се справят със ситуацията.

 Каква е вашата оценка за поведението на президента Росен Плевнелиев?

 Той се държи последователно и тяснопартийно. Според мен безспорно е заложил на развитието на Реформаторския блок. Плевнелиев все още формално се съобразява с ГЕРБ и вероятно персонално с Бойко Борисов. Но корабът на ГЕРБ потъва, затова президентът черпи от енергията на протестите и гледа да се качи на печеливша платформа. Росен Плевнелиев определено не се държи като президент на всички българи, а като президент с личен политически избор.

Станете почитател на Класа