Мюфтийството и президентството не изясниха кой не е пуснал българските журналисти в Пловдив

Главното мюфтийство и президентството не успяха да изяснят коя от двете институции е ограничила достъпа на български журналисти на празничната вечеря по повод Рамазан барам, на която присъстваха държавният глава Росен Плевнелиев и турският вицепремиер Бекир Боздаг в Пловдив в сряда. Български медии, за разлика от турските им колеги, демонстративно не бяха допуснати на събитието - първо бяха изолирани в сладкарницата на хотела, след което изтласкани пред погледите на чуждите журналисти.

Сутринта от мюфтийството заявиха, че главният мюфтия д-р Мустфа Хаджи не е разпореждал ограничения за журналистите. Мярката била поискана от пресцентъра на Росен Плевнелиев. „Главно мюфтийство няма правомощията, а така също и нагласата да ограничава представителите на медиите до мероприятия, чийто домакин е. Достъпът на медии е бил ограничен по разпореждане на пресцентъра на държавния глава. Пресслужбата на Главно мюфтийство няма отношение към организацията и присъствието на чуждестранните представители на средствата за масова комуникация”, се посочва в съобщение на Главното мюфтийство.

Малко по-късно през деня от прессекретариата на Плевнелиев заявиха за bTV, че всичко е било по протоколна процедура, за която благодарят на домакина – Главното мюфтийство.

„От Главно мюфтийство, като домакини на празничното събитие, бяха така добри да се съобразят с протоколната практика на официални вечери, особено с празничен характер, да снимат единствено официален фотограф, съответно видеооператор. Бяхме информирани, че Турската официална TRT, като придружаваща делегацията на турския вицепремиер Боздаг, ще работи като официоз. Каквато е практиката, президентът беше сниман от официален фотограф.

Напомняме, че събитието не е оповестявано като публично нито от Главното мюфтийство, нито от президентския пресцентър, а в официалното съобщение на „Дондуков“ 2 изрично беше посочено, че изявления на държавния глава не са предвидени. В информацията нямаше упоменати също така място и час на събитието, с оглед на работния му характер.

Ако събитието е снимано от други представители на медиите, извън телевизия TRT и официалния фотограф на държавния глава, пресцентърът на президента не е бил информиран за това”. В интернет обаче се появиха кадри от вечерята, заснети от турски медии, на които се вижда, че и президентът Плевнелиев, и вицепремиерът Боздаг говорят пред пет микрофона, никой от които не е на българска медия.

Турски журналисти уточниха пред българските си колеги, че Боздак е на неофициално посещение в България. Преди два дни той беше на бърза визита в Шумен, където обеща ремонт на джамията.

Станете почитател на Класа