Нови братя Галеви торомозят Велико Търново

Търновски лихвари се превърнаха в новите "братя Галеви". Георги Ганчев-Американеца и Георги Илиев-Жоро Диска карат хората да треперят, някои от жертвите им дори са се самоубили. Въпреки запора на имуществото им от Комисията за незаконно придобитото имущество, двамата продължават да тънат в разкош, установи разследване на ТВ7. Те живеят в имения край Велико Търново, зад триметрови огради и охранителни камери, и под американски, а не под български флаг.

Американеца и Диска прехвърлили милионите си в офшорки с подставени лица начело, за да не им ги конфискува комисията. Богатството си натрупали от лихварство, а хората, които се оплаквали на полицията, получили заплахи за живота на децата си.

Един от изнудваните избягал дори в Германия, откъдето се свързал по телефона с екипа на телевизията. Заплашваният Милен Чобанов разказа, че е подал оплакване в полицията, а на излизане двамата лихвари го чакали с кола пред районното с думите: "Ами ти не знаеш ли, че полицията е наша!" Човекът забегнал в чужбина, след като го заплашили, че ще продадат детето му за органи на черния пазар. Преди тази заплаха те хвърлили запалителна течност в дома му.

Сред ограбените от лихварите хора били и две жени, които се самоубили, след като Американеца и Диска им взели всичко, разкри разследването на ТВ7. Според данните лихварите били дарители на ГЕРБ и затова над тях е имало чадър.

Търновският депутат от партията Евгени Стоев отрече местните "братя Галеви" да са давали пари на ГЕРБ. Той обаче е бивш данъчен шеф в града и по негово време на фирми на Диска и Американеца е било възстановено неправомерно ДДС за над 3 млн. лв. Това се посочва в материалите по делото срещу Американеца и Диска - че се разследват за източване на ДДС чрез свързани фирми при внос на месо на занижени цени.

Името на Евгени Стоев изплува в доклад на Министерството на финансите, според който като данъчен шеф заедно с още 14 свои служители са възстановили неправомерно ДДС в размер на 3,6 млн.лв. на фирми, чийто пълномощник и счетоводител е била и съпругата на депутата.

Въпреки че има разследване срещу Диска и Американеца, то се мотае от три години и след това е прехвърлено на спецпрокуратурата, понеже има данни срещу тях за организирана престъпна група заедно с лице на име Гюро. Американеца и Диска пък се хвалели, че са платили в София 200 хил. лв., за да се прекрати делото срещу тях.

Междувременно за последните девет месеца по делото са се сменили двама наблюдаващи прокурори - първият е командирован в друга прокуратура, вторият е станал зам. правосъден министър. А третият обвинител, който е разпределен да поеме разследването - Пламен Евгениев, научи от екипа на ТВ7, че е наблюдаващ прокурор по това дело.

И въпреки, че на единия е запорирано имущество за 5 млн., а на другия - за 3,5 млн., двамата лихвари продължават да тънат в разкош и да ходят на почивки в Париж и Лас Вегас, както и на луксозни круизи с кораби. За капак Диска и Американеца сега плашат, че ще съдят държавата в Страсбург, след като осъдиха прокуратурата за бездействие.

Станете почитател на Класа