СДВР: Протестите са ридикализират

На 40-ия ден от започването си протестите срещу правителството са достигнали своя пик с блокадата на парламента и недопускането на автобуса с депутати и министри да отпътува от Народното събрание. Това съобщи директорът на СДВР Ивайло Спиридонов на днешното извънредно заседание на СОС, посветено единствено и изцяло на опазването на обществения ред и сигурност в столицата в условията на всекидневни протести. Според шефа на СДВР налице са опити за радикализиране на протестите.

От началото на протестите след изборите на 12май по различни поводи в поделенията на СДВР са задържани 204 души. Спиридонов уточни, че на 122-ма от задържаните са съставени актове по закона за българските лични документи, на 12 души са съставени протоколи за предупреждение, срещу 33-ма са образувани преписки, на трима са наложени глоби от 100 до 200 лв.

Шефът на СДВР бе категоричен, че не са давани указания за насилие над протестиращи и освен това са предупредени с протоколи 1051 полицейски служители. Той допълни, че се е наложило да бъдат командировани над 300 служители от други областни дирекции на МВР да подпомогнат работата на СДВР.

От началото на протестите до сега са пострадали 23-ма полицаи, на които е оказана медицинска помощ.

Ивайло Спиридонов направи ретроспекция на протестите от тяхното начало на 14 юни, след започналото гражданско недоволство от назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Той уточни, че протестите били нерегламентирани и са без изявени лидери, организират се спонтанно във социалните мрежи с начален час 18.00 ч. и продължителност до 23.00 ч. и преминават с участието на между 5000 и 15 хил. души.

Голяма част от подстрекателите в конфликтните ситуации са привърженици на футболен отбор и са специализиран контингент по линия на спортното хулиганство, посочи директорът на СДВР. Те са били своевременно отстранявани и спрямо тях са налагани съответните законови мерки.

368 уведомления за протести пред различни институции са получени в Столична община от началото на протестите срещу кабинета „Орешарски”. От тях 306 не са съгласувани, а само 62 са одобрени. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред участниците в днешното извънредно заседание на СОС. По думите на Фандъкова обаче – за протестите - ДАНСwithme е получено само едно уведомление и то е за протест на 5 юли.

„До момента всички действия на общината са оценени като адекватни от главния прокурор и от главния секретар на МВР”, отбеляза Йорданка Фандъкова. Тя за пореден път заяви, че издаването на заповед за забрана на протестите е опасно и неадекватно решение в сегашната ситуация, защото трябва да се гарантират конституционните права на гражданите. От началото на протестите до момента Столична община е издала три заповеди към СДВР, с които призовава столичната полиция да вземе мерки за опазване на обществения ред във връзка със спонтанното струпване на хора. 

Станете почитател на Класа