Цацаров: Насилието не може да бъде толерирано

Насилието е нещо, което не може да бъде толерирано, независимо откъде идва това насилие. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Впечатленията на Цацаров са, че сред участниците в мирния протест определено е имало хора, които не се вписват във формата на гражданския протест. Това са, според главния прокурор, хора, които видимо са целели провокации и насилие на всяка цена, т.и. нещо, което само по себе си, да опорочи мирния протест и едва ли не да го покаже в една агресивна светлина.

За мен - имаше известна подготовка, която не е подготовката на хората, които всеки ден извървят един мирен марш и издигат лозунги, които изразяват определени политически, граждански, а отскоро и икономически искания, каза Цацаров. Той допълни, че не може да каже- дали някой е внедрил някакви хора в протеста, или те сами са влезли сред множеството.

Сотир Цацаров съобщи, че до късно снощи е поддържал връзка с вътрешния министър Цветлин Йовчев. На МВР вече е поставена задача да идентифицират хората, които правят провокации, но в прокуратурата такива ддоклади с подробна информация, все още няма. Главният прокурор очаква да получи данни от МВР след заседанието на Висшия съдебен съвет.

„Не искам да изглеждам като специалист по полицейска тактика, но решението за извеждане с този голям, бял автобус не беше най-правилното тактическо решение. Това, до известна степен провокира протестиращите, или поне усили настроенията на недоволство, а даде и повод на хората, които са единици, да хвърлят една по-тъмна сянка, както върху полицейските униформи, така и върху хората, които протестираха”, каза още Цацаров. Това също ще бъде предмет на разговори след заседанието на ВСС. Главният прокурор каза, че е поискал да му бъде разяснено кой е заповядал точно този тип извеждане.

Проблемът трябва да се реши с дискусия, проблемът не може да се реши с това, че едната страна протестира, а другата страна се прави, че нищо не се случва, каза още Сотир Цацаров. – „Мнението ми като гражданин е, че ако ние тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ние ще постигнем същите резултати, и ще имаме същите протестиращи, ама съвсем обосновано протестиращи”.

Станете почитател на Класа