Протестиращи срещу актуализацията на бюджета

Десетки протестиращи остават пред сградата на Министерски съвет и с шумни възгласи изразяват несъгласието си с актуализацията на бюджета за 2013 година. Демонстрантите скандират „мафия" и „оставка", свирят с тромби и вувузели и освиркват сградата на Министерски съвет. Протестиращите свирят със свирки и тромби.. Инициативата за протеста се зароди в социалната мрежа, както обикновено напоследък.

Заседанието на тристранния съвет за социално партньорство, предхождащо заседанието за промени в Бюджет 2013, беше бойкотирана от КТ „Подкрепа" и по-големите работодателски организации, съобщи „Фокус”. Присъства само председателят на КНСБ Пламен Димитров, който заяви, че конфедерацията ще подкрепи актуализацията на бюджета при определени условия.

Искаме да видим има ли промяна в политиките, тъй като бюджетът в края на краищата, и неговата актуализация трябва да предполага, че чуваме какво казва и обществото и народа, и то не само през юни, а и през февруари, каза Пламен Димитров. Според него протестиращите през зимата и пролетта много ясно са показали, че искат социални мерки и КНСБ е предложило един пакет от такива мерки, който ще струва 200 милиона лева и за който ще настоява Димитров.

По-рано днес от КТ "Подкрепа" съобщиха, че не признават легитимността на процедурата по актуализация на бюджета. Позицията на синдиката, изразена в становището е, че няма легитимен тристранен съвет, а материалите за срещата са получени в 10:02 ч., което е недопустимо и противоречи на закона.

Станете почитател на Класа