Синдикат "Образование": Орешарски да докаже, че образованието е приоритет на кабинета

Синдикат „Образование" даде срок до края на август на премиера Пламен Орешарски да докаже, че образованието е приоритет на правителството. В противен случай синдикатът и българските учители ще участват активно в политическата стачка през септември, организирана от КТ „Подкрепа".
Синдикат „Образование" изпрати открито писмо на премиера, в което отправя десет искания, от чието изпълнение до края на август зависи тяхното решение. Българските учители не са забравили и изказването на Пламен Орешарски по време на голямата стачка през 2007 година, като посочват, че „все още чакат извинението" на тогавашния министър на финансите.
„Образователната система очаква национален диалог и национален консенсус, относно дългоочакваните промени в училища и детски градини, но преди това българското правителство, начело с Вас г-н Премиер трябва да докажете на България, че образованието е приоритет", се казва в писмото до Орешарски.
Синдикат „Образование" настоява открито да бъде заявено на българските учители, ученици и родители, че размерът на БВП за образование в бюджет 2014 ще бъде не по-малко от 5%, като това трябва да се изпълни в изготвянето на проектобюджета също до края на август.
Сред исканията на синдиката са още актуализиране на бюджета на Министерството на образованието и науката с 10 милиона лева, които да се насочат към дофинансиране на малките училища, неуспели да увеличат работните заплати. Те призовават и за национален диалог относно процесите и промените в народната просвета и създаване на национална политика относно деполитизирането на системата на образованието, статуса и професионализма на учители и директори, визията на учебните заведения, промяна на философията на финансиране, шанс за децата със специални образователни потребности, работата с ромски ученици и др.
Преминаване на учителите към втора категория труд, като жизнено важна професия, мандатност на директорската длъжност и излизане на зависимостта на директорските заплати от броя ученици, моментално излизане от зависимостта на заплатите към делегираните бюджети и определяне на крайния срок на съществуването на делегираните бюджети и преминаване към финансиране според вида и потребностите на всяко учебно заведение са други от исканията на синдиката.

Станете почитател на Класа