Румяна Тодорова: Резервът на НЗОК е непокътнат

Оперативният резерв на НЗОК от 269 млн. лв. стои непокътнат, макар че с него се надяваме да изплатим всичко, което касата дължи. Това съобщи в понеделник на пресконференция управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова. Тя допълни, че предстоят проверки и сериозен контрол по отношение на бюджета на болниците, защото докато едни болници се вместват в бюджета си, други регистрират сериозен преразход на средства.

Д-р Тодорова посочи, че се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от 140 млн. лв., които недостигат в повече от съществуващия резерв. Новият шеф на Зравната каса (а д-р Тодорова за втори път е на този пост) изтъкна, че за пръв път вижда такъв бюджет и такова изпълнение на бюджета. 63.5% е изпълнението на бюджета за болнична помощ към 30 юни. Изпълнението на бюджета за лекарствената помощ за онкоболни е75.1%; за денталната помощ - 59.2%. Дефицит от около 83 млн. лв. се очаква при средствата за лекарства за домашно лечение.

Д-р Тодорова обясни, че една от причините за дефицита е увеличен брой на болните. Другата причина е непрекъснато променящият се позитивен лекарствен списък. Третата причина е включването на нови заболявания по наредба 38 – от 180 диагнози ще станат над 340, обясни д-р Тодорова. Тя каза, че ще се проверят и районните каси, за да се види как те са осъществили своя контрол.

Станете почитател на Класа