Фандъкова: Няма диалог, затова има протести

До този момент не е имало сериозни провокации и инциденти по време на протестите в София, каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова в интервю за БНТ .
Тя изрази съжаление, че се блокират кръстовища и това пречи на останалите граждани. Но подчерта, че демократичното право на хората е да изразяват своята гражданска позиция.  "Искам хората да знаят, че действително кметът има право да забрани митинг или протест при сериозни данни, че съществуват рискове за спокойствието и сигурността. Когато кметът издаде заповед за забрана, тази заповед се изпълнява от полицията", обясни Йорданка Фандъкова.
В такава ситуация "полицията използва всички възможни средства, за да разпръсне протестиращите. Гледаме това в Истанбул, не искам това да се случи и в София", обясни кметът. Но според нея проблемът не е в общината. "Проблемът е, че все още няма никаква чуваемост. Липсва диалог между тези, които протестират и тези, които са в парламента", заяви кметът на София. За пореден път Йорданка Фандъкова напомни, че тези протести нямат организатори, хората се събират спонтанно. "Няма организатори на протеста, с които да се свържем и да обсъдим маршрута. Когато се говори за член 13, когато някои искат да бъде използван този законов текст, това означава - вместо полицията да излезе с жилетките "Антиконфликт", да излизат с щитовете и палките и да  използват всички методи, за да разпръснат протестиращите. Така става в Истанбул. Това ли искаме и в София?", заяви кметът. Тя подчерта, че полицаите заслужават уважение за техния подход.

Станете почитател на Класа