Манолова: Няма да има оставка, защото хората не искат това

Няма да има оставка на правителството и избори сега, защото хората не искат това. За да го поискат, протестиращите трябва да предложат какво ще следва, да дадат алтернатива. Това заяви зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова пред ТВ7.
„Не мисля, че в този парламент е нормално и логично да има друго правителство. Кабинетът на Орешарски е първото правителство, което е заявило своята краткосрочна и средносрочна програма, отчита се всеки месец в Народното събрание и изпълнява предизборната програма на БСП точка по точка”, допълни председателят на Манолова. Тя беше категорична, че БСП ще понесе политическата си отговорност и, че „чака ГЕРБ в парламента, но без условия и ултиматуми”.
Според Манолова протестът има и други лица освен тези като Теодор Михайлов. Освен красивите и талантливи лица, търсещи изява в протеста, другото му лице е озлобено, изкривено, крещящо и нежелаещо да разговаря, замерящо с предмети и плюещо, с което диалог е невъзможен.
Тя призна, че не й е комфортно да бъде освиркана, но заяви, че се чувства легитимно избрана и отговорна пред хората, които са гласували за нея. „Когато тези, които са ме избрали започнат да не ме харесват, когато в Кюстендил ме замерят с домат, тогава ще си тръгна”, допълни тя.
Бюджет 2013 г. е лошо планиран - приходната му част е надценена, а разходите са по-големи от заложените. Така Мая Манолова обясни нуждата да се взема заем от 500 млн. лв. от Международния валутен фонд.
Тя поясни, че приходните агенции са заявили, че приходната част на бюджета няма да бъде изпълнена. Ще се съберат 980 млн. лв. по-малко. Междувременно правителството на Бойко Борисов е поело надбюджетни ангажименти в рамките на 490 млн. лв. - сключени са договори с фирми, които не са планирани в бюджета. То е похарчило и 309 млн. на последните заседания на Министерски съвет. Те са иззели буферите в бюджета. 50 млн. лв. е похарчило служебното правителство.
Според Манолова изходите от ситуацията са два - или в края на годината държавата не трябва да връща ДДС и ощетен отново да е бизнесът, или е трябвало да се вземе заем от МВФ, както е решило правителството. Целта му е да се даде възможност на бизнеса да диша и да работи.

Станете почитател на Класа