Не е обсъждана политическата ситуация в България в доклада на ЕК

Назначенията в сферите "Правосъдие" и "Сигурност" и ефективността на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси са били сред темите на представения в Брюксел устен доклад на ЕК за България, информира БНР.
Други засегнати в него въпроси са били свързани с дейността на Висшия съдебен съвет и главния прокурор, реформата в МВР, отнемането на незаконно придобито имущество, антикорупционната стратегия и службата БОРКОР.
От Европейската комисия отказаха подробности за обсъжданите теми, както и информация какви позиции са били изразени от експертите от страните членки в рамките на работната група.
"Това е рутинна процедура, която Комисията предприема на всеки шест месеца. Това е не мини-доклад или междинен доклад.
Процедурата не включваше разпространяване на някакви документи и направената устна презентация не съдържаше никакви политически оценки или препоръки", подчерта говорителят на ЕК Марк Грей.
Относно България, ЕК представи на страните членки информация за развитието на съдебната реформа и конкретно за нейната независимост и отчетност, лаконично обясни той. 
Представихме сведения и за борбата с организираната престъпност и корупцията, като отново искам да подчертая, че не сме коментирали политическата ситуация в България, каза още Грей.

 

Станете почитател на Класа